Analizirani uzorci voda javnih česmi u TK

Javne česme koje nisu priključene na mrežu gradskog vodovoda nesigurni su  izvori vodosnabdijevanja, ali zbog sigurnosti zdravlja građana Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona ih i kontroliše. U avgustu su analizirani uzorci na 29 lokacija Tuzlanskog kantona čiji rezultati su objavljeni na web stranici Zavoda.

Razultati prošlomjesečnih analiza voda javnih česmi pokazali su zdravstvenu ispravnost, ali i neispravnost. Tako 24 javne česme nisu zadovoljile kriterije pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće. To se iglavnom odnos na bakteriološku  i fizičko – hemijsku neispravnost uzoraka.

Uzeti su uzorci 9 javnih česama u Tuzli, Živinice i Lukavac po 3 javne česme, Banovići, Gradačac, Gračanica, Srebrenik sa po 2 javne česme, te Teočak, Čelić, Doboj-istok, Kladanj, Kalesija, Sapna  po 1 javna česma. Rezultati ispravnosti odnosno neispravnosti voda šalju se saniratnim inspektorima. Oni su dužni adekvatno obilježiti zdravstveno neispravne javne česme. Apeluju na građane da koriste samo zdravstveno ispravne vode čiji su vodni objekti pod stalnim nadzorom i koje zadovoljavaju osnovne higijenske zahtjeve.