Arhiv TK obilježio 68 godina rada

Tematskom izložbom posvećenom izdanjima Arhiva Tuzlanskog kantona i Otvorenim vratima za posjetitelje i svečanošću za goste, obilježena je danas 68. godišnjica rada ove javne ustanove čije je sjedište u Tuzli. Za skoro sedam decenija Arhiv je izrastao u respektabilnu stručnu ustanovu kulture koja danas čuva više od 500 arhivskih fondova i zbirki. Publikovao je više od 90 stručnih knjiga i časopisa. Organizirao 100 arhivskih izložbi, a na stručnim konferencijama koje organizuju svake godine, okupljaju se arhivisti iz cijele Bosne i Hercegovine i zemalja okruženja.

Nastavljajući praksu tuzlanskog općinskog arhiva nakon osnivanja Tuzlanskog Kantona do danas, kantonalni Arhiv je preuzeo na čuvanje veliku količinu arhive iz javnih ustanova i preduzeća. Obim poslova za njegove djelatnike postao je daleko veći, a metodologija i tehnologija arhiviranja je istovremeno doživjela ubrzanu modernizaciju. Svi koji su prošli kroz tu tranziciju zaslužili su priznanja, ali arhivistica Hatidža Fetahagić koja je počela raditi na današnji dan dobila posebno priznanje kolektiva. Tačno 20 godina je u direktnom kontaktu sa istraživačima i drugim korisnicima arhivske građe.

  • Osim tog redovnog posla koji mi svakodnevno radimo sa našim korisnicima u Arhivu i na terenu, mi također radimo i na kulturno-obrazovnoj djelatnosti. Obilježavamo sve datume koji su važni da Tuzlu, Kanton, BiH. Redovno obilježavamo i datum kad je Arhiv TK osnovan, kaže Hatidža za RTVTK.

Izložba koju su priredili na 68. godišnjicu odnosila se upravo na kulturno-obrazovnu djelatnost Arhiva Tuzlanskog kantona koji među svojih 500 arhivskih zbirki i fondova čuva i nacionalno spomeničko blago Bosne i Hercegovine.

  • Možemo se pohvaliti činjenicom da je Arhiv TK 34 arhivska fonda i zbirke stavio na listu nacionalnih spomenika BiH. Zahvaljujući tim rezultatima je i postao članicom Međunarodnog arhivskog vijeća Evropske asocijacije modernih arhiva sa sjedištem u Beču, kaže za RTVTK direktor arhiva TK Omer Zulić.

Arhiv TK je u skladu s preporukama Međunarodnog arhivskog vijeća još 2009. godine započeo proces hibridnog arhiviranja dokumenata uporedo ih digitalizirajući i snimajući na mikrofilm.

  • Već 47 arhivskih fondova i zbirki imamo u toj formi. Osim toga Arhiv značajnu pažnju posvećuje edukaciji svojih kadrova što nam je jako značajno jer bez edukovanih kadrova mi ne možemo praviti iskorak na polju arhivske prakse, dodaje Zulić.

Osim u sjedištu Arhiva TK u ulici Franje Ledera u centru Tuzle, ova ustanova vrijedne zbirke dokumenata iz prošlosti Tuzle i Tuzlanskog kantona čuva na još dvije izdvojene lokacije u depoima na Dubravama i u tuzlanskoj Gimnaziji “Meša Selimović”.

Pročitajte...