Ispunjena posljednja mjera iz ekspozea premijera TK

Zavod zdravstvenog osiguranja proškle sedmice počeo je sa izdavanjem e-knjižica što donosi niz benefita osiguranicima u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu. Ovim je ispunjena posljednja mjera iz ekspozea premijera Tuzlanskoh kantona, Irfana Halilagića. Riječ je o mjeri koja će korisnicima zdravstvenih usluga omogućiti bolje usluge, koja će informatizirati i modernizovati cjelokupan zdravstveni sistem TK, ali i dovesti do određenih ušteda u budžetu i ZZO i TK. Posljednja mjera iz ekspozea premijera Tuzlanskog kantona je realizovana. U pitanju je izdavanje elektronskih knjižica. Ovim se privodi kraju proces informatizacije kojim će korisnici zdravstvenih usluga imati bolje uslove korištenja zdravstvenih  usluga. Direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona danas je e-knjižicu uručio premijeru TK, Irfanu Halilagiću.

“Ovo je jedna sinergija na relaciji Vlada TK, ministarstvo zdravstva i ZZO TK koja je dala ovaj dugo očekivanji rezultat i evo možemo reć da dana možemo staviti još jednu kvakicu na ekspozimetar, odnosno konkretno kada je u pitanju ova mjera odnosno informatizacija zdravstvenog sistem. Mjera koja će dovesti do toga da korisnici zdravstvenih usluga imaju bolje usluge, koja će informatizirati i modernizovati cjelokupan zdravstveni sistem TK, ali i mjera koja će sigurno dovesti do određenih ušteda u budžetu i ZZO i TK”.

Informatizacija zdrastvenog sektora u TK traje 15 godina i koštala je oko 10 miliona maraka. Izdavanje e-knjižica počelo je prošle sedmice, kaže direktor ZZO-a, Denis Husić.  Da sve ide po planu pokazuje i činjenica da je do danas izdato preko pet hiljada elektronskih zdravstenih knjižica.

“U uporednom sistemu gdje je na području Tuzlanskog kantona  egzistira oko 400 000  osiguranika morali smo krenuti u taj proces kako bi svi naši osiguranici imali elektronske knjižice. One nisu smetnja papirnoj knjižici u ostvarivanju svojih prava, ali taj proces s obzirom koliko obuhvata osoba koje trebaju promijeniti zdravstvene legitimacije trajat će do 31.12. 2023. godine”, kazao je Denis Husić, direktor ZZO-a Tk.

Premijer Halilagić i ministar za finasije Tuzlanskog kantona obišli su i prostoriju za printanje e-knjižica. Direktor Husić podsjeća da je plan Zavoda da sa 1.januarom 2023. bude završen cjelokupan informatički integrisani sistem uspostavljen na području TK. Navodi da je proces pristupu e-knjižici jednostavan i da osiguranici sve informacije mogu pronaći na web stranici Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Pročitajte...