Arhiv TK: Školstvo u tuzlanskom kraju od osmanskog do socijalističkog perioda

Arhiv Tuzlanskog kantona i Društvo arhivskih zaposlenika TK upriličili su izložbu pod nazivom – Školstvo u tuzlanskom kraju od osmanskog osmanskog do socijalističkog perioda. Izložba pruža i genezu razvoja ovog dijela BiH u administrativni, kulturni, ali i industrijski centar. Izložbom se obilježava i 64. godišnjica od osnivanja Arhiva TK.

Autori izložbe, ističu da je u oblasti obrazovanja svaki period u historiji BiH sa sobom donio neku posebnost. Tako od perioda Osmananske uprave pratimo konfesionalno školstvo, koje nastavlja tradiciju i u austrougarskom periodu, u kojem dolazi i do osnivanja interkofesionalnih škola. Socijalistički period težište stavlja na državne škole.

Počeci organizovanog obrazovanja na području Tuzle sežu na početak 17. vijeka. Tragovi bogate evolucije tog sistama sačuvani su u mnogobrojnim arhivskim fondovima i zbirkama Arhiva TK, koji već 64. godine brižno čuva i prikuplja dokumente koji svjedoče o bogatoj historiji naroda naših prostora.

Izložbom namjerno nije obuhvaćen period agresije na R BiH, jer autori smatraju da obrazovni sistem iz tog vakta zavrjeđuje posebnu pažnju. Izložba sadrži veliki broj orginalnih arhivskih dokumenata, fotografija, razglednica… Dokazuje da je obrazovanje pokretač svih pozitivnih kretanja u društvu.

Pročitajte...