Predat zahtjev za vanrednu sjednicu o izbornim jedinicama i broju mandata

Klub Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH danas je predao predsjedavajućoj tog doma Lidiji Bradari (HDZ BiH) zahtjev za zakazivanje vanredne sjednice na kojoj će biti razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatu Parlamenta FBiH, saznaju Vijesti.ba.

Iza njega stoji dvije trećine Kluba Bošnjaka, a zahtjev je predat sa samo jednom tačkom dnevnog reda

Nakon što zaprimi zahtjev, predsjedavajuća Bradara vanrednu sjednicu može zakazati već nakon 24 sata, a prema Poslovniku, dužna je to učiniti najdalje za 14 dana. Ukoliko to ni tada ne uradi, sjednicu u narednih sedam dana može sazvati dopredsjedavajući Doma Jasenko Tufekčić (SDA).

Ukoliko predsjedavajuća Lidija Bradara (HDZ BiH) u poslovničkom roku od 14 dana ne zakaže vanrednu sjednicu, Tufekčić ističe kako će to uraditi on.

– Želim da vjerujem da će predsjedavajuća ispoštovati dvotrećinsku odluku Kluba Bošnjaka i zakazati vanrednu sjednicu. Ne želim uopće u to da sumnjam. Međutim, ukoliko dođe do opstrukcije od strane predsjedavajuće, nakon isteka tog roka ja ću je zakazati kao dopredsjedavajući prvog narednog dana – rekao je Tufekčić za Vijesti.ba

Podsjetimo, Zastupnički dom je Prijedlog Zakona o izbornim jednicima i broju mandata Parlamenta FBiH jednoglasno usvojio na vanrednoj sjednici prije desetak dana. Radi se o zajedničkom zakonskom rješenju SDA, SBB-a BiH, SDP-a BiH, DF-a i Naše stranke, koje bi omogućilo implementaciju rezultata oktobarskih izbora.

vijesti.ba