Arhivari i arhivisti iz regiona okupili se na jubilarnom Savjetovanju u Tuzli

U organizaciji Arhiva Tuzlanskog kantona i Društva arhivskih zaposlenika TK, sinoć je u Tuzli otvoren međunarodni naučni skup Arhivska praksa 2017. Jubilarno – trideseto Savjetovanje prati i promoviranje dvije publikacije. Prva, također jubilarna je časopis Arhivska praksa u svom dvadesetom izdanju, te prateća dvojezična publikacija koja sumira značaj i teme časopisa unazad dvije decenije. Na Savjetovanju su arhivisti i arhivari iz Bosne i Hercegovine i sedam zemalja okruženja.

piše Azra Mešić

U okviru jednog od najvećih međuarhivskih projekata u regionu – naučnog savjetovanja Arhivska praksa u proteke tri decenije je svoja izlaganja imalo više od 300 autora iz 17 zemalja. Zbog sadržajnosti i obimosti ovog skupa većina se svake godine vraća u Tuzlu, kaže Silvija Babić, pročelnica Odjeljenja za informacije i komunikacije u državnom Arhivu Hrvatske.

Arhivska praksa koja se odvija u Tuzli već 30 godina je svojevrsni fenomen i mi smo iz okruženja svjesni toga jer je nastala kao jedan mali pomoćni seminar za pomoć ljudima po pismohranama. Ali je doista prerasla u respektabilan međunarodni skup koji je i producirao i to svoje specifično izdanje Arhivska praksa koje izlazi već 20 godina, naglašava Babić koja je ovo godine imala ulogu recenzenta dvojezične publikacije Arhivska praksa od 1998 do 2017. Njom je uz prateću izložbu okrunjena dvadesetogodišnjica. A dvadeseti broj časopisa promoviran je danas. Cijeli projekat Kantonalnog arhiva u Tuzli i Društva arhivskih zaposlenika imao je podršku Vlade Tuzlanskog kantona.

Riječ je o pohranjihavnju vrlo važnih dokumenata u našoj historiji. Narod koji ne pazi na svoju historiju, ne može se na adekvatan način razvijati u ovom modernom vremenu. Moramo obratiti pažnju na sve ove vrijednosti. I ja želim pohvaliti entuzijaste u okviru ove ustanove koji zaista vrijedno rade. Sama činjenica da smo imali ovako posjećen skup govori u prilog činjenici da se oni zaista zalažu, kaže Zlatan Muratović, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport TK.

Na trodnevnom savjetovanju rezultate svojih istraživanja predstavlja više od 40 izlagača, a među nainteresantnijima su one koje se tiču pohranjivanja informacija u različitim digitaliziranim formatima, kažu učesnici.

Kroz ove razgovore mogu vam reći da sam razmijenio iskustva sa nekim kolegama iz registratura. prosto čovjek u samom tom razgovoru sazna novine, tako da ovo savjetovanje nije samo da čovjek čuje te referate, nego da vidite i kako neko radi, neka nova pravila, i na kraju krajeva da upoznate sponzore kojih hvala Bogu još uvijek ima i to je dobro, komentariše za RTVTK Miroslav Dučić, predsjednik Društva arhivara Srbije.

Omer Zulić, direktor Arhiva TK podsjeća da je Savjetovanje uvijek prilika i za promociju lokalnog naslijeđa općina Tuzlanskog kantona.

Jedna od dimenzija ovog projekta je osim razmjene znanja i iskustava i usvajanje novih dometa u arhivistici i arhivskoj djelatnosti i upoznavanje sa kulturno-historijskim i prirodnim naslijeđem ovog prostora. Na taj način su arhivisti htjeli dati akcenat ne samo arhivskom naslijeđu, nego i ostalom naslijeđu TK i na taj način držati se devize da je kulturno-historijsko naslijeđe dio jedne svjetske civilizacije i svjetske baštine, dodaje Zulić.

Ove godine učesnici Savjetovanja imat će priliku vidjeti naslijeđe općine Gračanica.

Pročitajte...