Atletika: Ove godine nema bostonskog maratona

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Bostonski maraton ove godine neće biti održan. Ovom odlukom  prekinuta je tradicija duga 124 godine tokom kojih je ovo sportsko takmičenje neprekidno održavano.

Ulicama Bostona trebalo se trčati 20. aprila, ali su zbog pandemije izazvane širenjem koronavirusa organizatori odlučili odgoditi utrku za septembar. Međutim, aktualno stanje s pandemijom u Sjedinjenim Američkim Državama ne dopušta planiranje ovakvog masovnog događaja u bližoj budućnosti pa su organizatori bili prisiljeni otkazati ovogodišnji maraton.

No, bit će održana “virtualna utrka” u kojoj će takmičari zaraditi medalju, ako će podastreti dokaz da su 14. septembra istrčali maratonsku dionicu od 42 kilometra i 195 metara.

Povijest ovog maratona seže u daleku 1897. kad se na startu našlo 15 atletičara koji su odlučili dotrčati do centra Bostona u čast prvih modernih Olimpijskih igara koje su održane godinu prije u Atini. Maraton se neprekidno održavao i tokom Prvog i Drugog svjetskog rata,

No, zbog opasnosti od širenja koronavirusa među više od 30.000 ljudi koji svake godine nastupaju kao takmičari te među gledaocima kojih se zna okupiti do jednog miliona uz trasu maratona, organizatori nisu imali drugog izbora već otkazati ovogodišnje izdanje.

Tokom maratona se u Bostonu svake godine obrne više od 200 miliona dolara, a Bostonski atletski savez i trkači uspijevaju skupiti oko 40 miliona dolara u humanitarne svrhe.

Sljedeće godine bi maraton trebao biti održan 19. aprila, a 125. izdanje je na rasporedu 18. aprila 2022.

 

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno