Košarka: U KS BiH napravljen plan za naredno prvenstvo

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Kao i u većini drugih evropskih zemalja, Prvenstvo BiH za košarkaše je, uslijed pandemije korona virusa, zaključeno bez odigravanja završnice.

Prvakom je proglašena Igokea, koja će igrati u ABA ligi i (vjerovatno) FIBA Ligi prvaka, dok će Široki i Spars i Sloboda  učestvovati u Drugoj ABA ligi.

U Košarkaškom savezu BiH skrojen je plan za narednu sezonu.

Kao što je odranije poznato, Prvenstvo BiH za košarkaše u novom izdanju bi trebalo činiti 14 klubova: Igokea, Široki, Spars Realway, Sloboda, Bratunac, Leotar, Zrinjski, Čapljina, Mladost Mrkonjić Grad, Promo Donji Vakuf, Kakanj, Bosna Royal, Borac Banja Luka i Student Mostar.

Sistem takmičenja bi  trebao biti promijenjen. Nakon odigranog regularnog dijela sezone (dvokružno, 26 kola), uslijedio bi odmah play-off u koji bi se plasiralo osam najboljih ekipa.

Potpuno će se ukinuti dosadašnji model drugog dijela sezone – da nakon regularnog dijela sezone uslijedi Liga 6, pa tek onda bude odigran play-off.

Što se tiče Kupa BiH, tu će također uslijediti promjene. Pet prvoplasiranih ekipa iz regularnog dijela ligaškog takmičenja samim plasmanom na tabeli će osigurati ulazak u završnicu, a preostala tri učesnika četvrtfinala bit će pobjednici Kupa RS, Kupa Sistema A i Kupa HB.

Planirano je da Prvenstvo BiH starta krajem septembra, a završi se do kraja maja.

Naravno, sve pomenute modifikacije u takmičenjima tek trebaju biti zvanično potvrđene od strane Upravnog odbora KSBiH. Međutim, ako je suditi prema trenutnom raspoloženju unutar Saveza, skoro je izvjesno da će novi sistem biti usvojen.

 

- Advertisement -spot_img
Najnovije na portalu
Popularno