Austrija pred političkim zaokretom?

Izgleda najvjerovatnije da će Austrija skrenuti udesno na nedjeljnim izborima. Očekuje se da konzervativac Sebastian Kurz postane premijer, dok bi nacionalistička Stranka slobode mogla postati druga stranka po snazi i dio buduće koalicione vlade.

– Sve ankete pokazuju da će Kurz biti pobjednik – izjavio je Reinhold Gärtner, profesor političkih nauka na Univerzitetu Innsbruck za AFP.

Ankete uporno pokazuju će Kurzova konzervativna Narodna stranka (OVP) biti na prvom mjestu s više od 30 posto osvojenih glasova.

Prognozira se, u međuvremenu, da ekstremno desna Stranka slobode (FPO) osvoji najmanje 25 posto glasdova – dvostruko više od AfD, nacionalističke stranke koja je šokirala mnoge osvajajući treće mjesto na njemačkim izborima prošlog mjeseca.

Ukoliko se ankete pokažu tačnim, 31-godišnji ministar vanjskih poslova Kurz postat će jedan od najmlađih svjetskih čelnika.

Zahvaljujući austrijskom reprezantativnom sistemu, on bi morao oformiti koaliciju, a ankete pokazuju da bi FPO i Socijaldemokrati, koji zaostaju na trećem mjestu, mogli biti tek potencijalni partneri s dovoljno mjesta za parlamentarnu većinu.

Malo je vjerovatno da bi se koalicija mogla stvoriti između SD i OVP, jer im je potrebno da prevaziđu deset teških godina kako bi ponovo zajednički radili. Ono što je izvjesno, međutim, jeste da aktuelni kancelar i čelnik Socijaldemokrata Christian Kern, namjerava uvesti svoju stranku lijevog centra u opoziciju ukoliko ne pobjedi na izborima.

(FENA)

Pročitajte...