“Autohtone sorte su nezamjenjive u prehrani”-poručeno s naučnog skupa u Breškama

Na Međunarodnom “Poljosajmu” u Breškama kod Tuzle izlagači promovišu tradicionalne proizvode, jela, autohtone sorte, kao i kulturu i običaje.  Drugog dana “Poljosajma” u Breškama kod Tuzle održan je stručni skup “Tradicionalni proizvodi i usluge u funkciji ruralnog razvoja i turizma”.   Desetak doktora nauka iz BiH, Hrvatske i Srbije govorilo je o različitim aktuelnim temama iz ove oblasti.  “Za normalno funkcionisanje organizma neophodna je raznovrsna prehrana bazirana na autohtonim sortama”, rekao je  prof.dr.sc. Midhat Jašić na stručnom skupu “Tradicionalni proizvodi i usluge u funkciji ruralnog razvoja i turizma”, održanom u okviru “Poljosajma” u Breškama.  Naglasio je vrijednosti autohtonih jabuka.   Profesori Prehrambeno-tehnološkog fakulteta iz Osijeka govorili su o otornosti jabuka na zaraze, higijenskim mjerama u gazdinstvima od štale do stola, te proizvodnji rafiniranog i hladno cijeđenog djevičanskog ulja”.Zdrava hrana je tražena. Posjetitelji “Poljosajma” u Breškama rado probaju domaće proizvode s tezgi. Srećom, još ima proizvođača koji se drže tradicionalnih recepata. Na Poljosajmu u Breškama u nedjelju će biti održane konjičke trke, promovisani turistički kapaciteti i biološka raznolikost, a na kraju će biti dodijeljena priznanja i zahvalnice. Organizatori su predstavnici Udruženja poljoprivrednika TK.

Pročitajte...