Stepen vakcinacije građana u našoj zemlji i dalje je nizak, ali postoji li potreba za trećom dozom vakcine?

Regulatorni organ Evropske unije za lijekove je saopštio da bi oni sa oslabljenim imunološkim sistemom trebalo da kao treću dozu vakcine protiv kovida dobiju vakcinu Pfizer – BioNTech ili Moderna, ali je prepustio državama članicama da odluče da li bi i šira javnost trebalo da dobije dodatnu dozu. Zemlje regije, također, pozivaju građane da prime treću dozu vakcine protiv COVID-a 19… Stepen vakcinacije građana u našoj zemlji i dalje je nizak, ali postoji li potreba za trećom dozom vakcine?

“Moje prvo stanovište je da građani prime prve dvije doze vakcina, što je najvažnije u ovom trenutku”, kaže za RTV TK prof. dr. Nijaz Tihić, specijalista mikrobiologije i parazitologije… Treća doza vakcine ipak opravdana je u tri situacije koje treba razmotriti.

– Treća doza ima opravdanje kod imunokompromitovanih osoba i koje ne mogu sa dvije doze imati dovoljno imuno odgovora. Takvim se osobama i preporučuje treća doza. Zatim u slučaju da se registruje da neke osobe nemaju pozitivan odgovor na vakcine – ističe prof.dr.med.sci. Nijaz Tihić, šef Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla.

Treća doza se preporučuje i ukoliko naučni radovi ukazuju na to da trenutno dostupne vakcine nisu dovoljne da pruže zaštitu.

– Međutim, u ovom trenutku mi znamo da sve postojeće vakcine pružaju dovoljan nivo zaštite, tako da taj razlog ne može biti za davanje treće doze – naglašava Tihić.

Osobe koje su primile dvije doze vakcine i prebolovale COVID za sada ne bi trebalo da primaju treću dozu vakcine, jer imaju najkompletniji imuni odgovor. Istraživači prikupljaju i dokaze o efikasnosti kombinovanja vakcina protiv COVD-a. Zdravstveni zvaničnici pojedinih država već sugerišu da se kombinuju vakcine u određenim slučajevima.

– Mi sada znamo da možemo preporučiti ukoliko je neko primio AstraZenecu da može primiti Pfizer ili obrnuto, ali najbolje da se drži preporuka prozvođača. Ako se dođe do treće doze vidjet ćemo šta je preporuka – dodaje prof.dr.med.sci. Nijaz Tihić, šef Zavoda za mikrobiologiju UKC-a Tuzla.

Profesor Tihić napominje da građani koji su primili jednu dozu vakcine, mogu se bez straha vakcinisati i drugom vrstom vakcine.

Pročitajte...