Automobilizam: Armin Mujkanović na finalnoj trci FIA šampionata Centralnoevropske zone u Beogradu

Tuzlak Armin Mujkanović će narednog vikenda voziti međunarodnu brdsku trku „Nagrada Beograda – Avala 2021“. Mujkanović će biti jedan od samo dva takmičara iz Bosne i Hercegovine koji će braniti boje naše države na finalnoj trci FIA Centralnoevropskog šampionata koja se već godinama vozi na veoma uskoj i izazovnoj stazi na Avali.

Tokom ove godine, Armin Mujkanović je vodio veliku bitku u nacionalnom Šampionatu Bosne i Hercegovine gdje mu je na posljednoj trci izmakla šampionska titula u klasi N2. Iako od ove sezone nije imao velika očekivanja jer mu je bila prva s novim automobiliom, Tuzlak se veoma brzo navikao na Hondu Civic i već na drugoj trci, koja se vozila u Loparama, slavio u poretku klase N2 i grupe N.

Mujkanoviću je ovo prvi nastup na Avali, ali bez obzira na to, nada se dobrom rezultatu i pozitivnim utiscima nakon trke. Nastup na Avali je posljednji test prije 2022. godine, kada planira ozbiljnije učestvovati u FIA CEZ šampionatu koji je drugi najjači međunarodni šampionat u brdskim trkama.

„Po prvi put nastupam na Avali. Do sada nisam imao priliku da učestvujem, ali me uvijek privlačila staza jer je izuzetno teška, tehnička staza koja favorizuje vozačke sposobnosti, a manju prednost daje snažan automobil. Očekujem da ću biti veoma konkurentan, iako vozim prvi put na ovoj stazi. Gledao sam snimke i analizirao ih, te za sada imam neko teoretsko znanje o stazi, ali ćemo pravo stanje znati tek nakon subotnjih treninga. Čast mi je predstavljati Bosnu i Hercegovinu i svoj grad Tuzlu na jednom međunarodnom takmičenju i dat ću sve od sebe da pehar dođe u moj grad i moju zemlju.“, izjavio je Mujkanović.

Treninzi za trku „Nagrada Beograda – Avala 2021“ voze se u subotu od 11:30, dok je trka na programu u nedjelju od 11:00.