Avdo i Devleta Dervišagić iz Gornje Tuzle obilježili 68 godišnjicu braka

Bračni par Avdo i Devleta Dervišagić iz Gornje Tuzle danas su proslavili velikih 68 godina zajedničkog života. Naša ekipa posjetila ih je na dan njihovog velikog jubileja kakvim se može malo ko pohvaliti u regionu. Recept za srećan i dugovječan brak nisu krili – ljubav, uvažavanje i dogovor su, kažu, bili dovoljni da se prevaziđu sve prepreke teškog života.

Avdo Dervišagić, na leđima uspješno nosi 92 godine života i najstariji je stanovnik Gornje Tuzle, a njegova živptna saputnica Devleta u aprilu će napuniti 88. Devleta je rodom iz Čelića tačnije iz Vražića, a imala je samo 19 godina kada je prilikom posjete rodici u Gornjoj Tuzli upoznala četiri godine starijeg Avdu. On je te večeri došao pod prozor ali ona je odbila izaći uz izgovor da je boli glava jer je kod kuće imala momka koji ju je htio za ženu. Avdo je došao i sljedeće večeri te njih dvoje razgovaraju. Devleta se vratila u Vražiće, a Avdo i tamo došao tražeći je. Ašikovaše u Vražićima jednu noć, a već sljedeći put Avdo u ponese i prsten. O svadbi koja je ubrzo uslijedila dugo se pričalo. 12 kola sa konjima dopratilo je mladu i mladoženju u fijakeru do Gornje Tuzle gdje su započeli zajednički koračati kroz život koji ih ni u jednom trenu nije mazio. Avdo kupi 12 hektara zemlje. Radio je s konjima i oplaćivao tu zemlju, a onda nabaviše i 4 krave. Ipak kada se osvrnu iza sebe Devleta i Avdo kažu da su imali dobar život. Zajedno su išli i na hadž i dva puta obavili umru. Ne žale ni za čim i ništa ne bi promijenili. Djece nažalost nemaju, a život su podredili pomaganju drugima. Hranili su siromašne, a dvije godine tokom agresije na BiH su pravili hranu i slali mliječne proizvode vojsci.

Doživjeti 68 godišnjicu zajedničkog života, mnogima se u današnje vrijeme čini nemogućom misijom, ali Devleta i Avdo dokazali su da su ljubav, razumijevanje i međusobno uvažavanje dovoljni da se prevaziđu sve prepreke koje život nosi. Sreću čine sitnice te nam je stoga veliko zadovoljstvo što smo ih na dan njihovog velikog jubileja kakvim se može malo ko pohvaliti u regionu, obradovali posjetom i skromnim poklonima. Mi im želimo mnogo zdravlja i još sretnih godina u njihovom tolom domu prepunom sloge i razumijevanja. Devleta i Avdo najbolji su dokaz značaja institucije braka, i mogu biti primjer današnjim mladim bračnim parovima.