Azerbejdžan i Armenija dogovorili privremeno humanitarno primirje

Projektil koji je armenska vojska lansirala prema gradu Ganji, u Azerbejdžanu, pao je nedaleko od škole i muzeja. Armenske snage nastavljaju projektilima napadati naselja u Ganji, drugom najvećem gradu u Azerbejdžanu, smještenom nedaleko od zone sukoba Nagorno-Karabaha. Projektil koje su armenske snage tokom noći lansirale prema gradu, pao je u blizini muzeja "Nizami Ganjavi" i škole. Usljed detonacije projektila nastao je krater dubine oko 1,5 metara. ( Onur Çoban - Anadolu Agency )
– Primirje između Azerbejdžana i Armenije na snagu stupa u ponoć 18. oktobra, po lokalnom vremenu

BAKU (AA) – Azerbejdžan i Armenija su dogovorili privremeno humanitarno primirje koje na snagu stupa u ponoć 18. oktobra, po lokalnom vremenu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo vanjskih poslova Azerbejdžana saopćilo je kako je odluka o privremenom primirju u skladu s deklaracijom predsjednika zemalja čelnica OSCE-ove Minsk grupe donesene 1. oktobra, deklaracijom čelnica OSCE-ove Minsk grupe donesene 5. oktobra i deklaracije iz Moskve od 10. oktobra.

Armenija i Azerbejdžan su na pregovorima u Moskvi dogovorili primirje iz humanitarnih razloga koje je na snagu stupilo 10. oktobra u 12 sati, a čiji je cilj bio razmjena tijela i zatvorenika u Nagorno-Karabahu.

Armenska vojska je nepuna 24 sata od primirja izvela napad na grad Ganju, u Azerbejdžanu, u kojem je poginulo deset osoba, a 35 je ranjeno.

U napadu armenskih snaga na civile u Tartaru izvedenom 15. oktobra poginule su četiri osobe, a četiri su ranjene.

Danas je na Ganju izveden novi napad u kojem je poginulo 13 civila, a više od 50 ranjeno.