Bajram namaz u Tuzli

Prvi dan Kurban-bajrama muslimani dočekuju u svojim domovima, muškarci u zoru odlaze u džamije na sabah-namaz, čekaju izlazak sunca i klanjaju bajram-namaz. Potom prinose žrtvu Kurbana, najčešće žrtvuju ovna ili ovcu, a žrtveno meso se dijeli na tri dijela: jedan za porodicu, jedan za komšije i rodbinu i jedan za siromašne.

„naši kurbani kao čin žrtve na ovaj Bajram, i sve naše druge žrtve na Putu Istine i pravde, po uzoru na Ibrahima, alejhis-selam, moraju biti opečaćene predanošću Onome Koji je dao i nas i sve što žrtvujemo. Tada naše žrtvovanje dobija svoj smisao i postaje uzvišeno. A uzvišena i sveta  i sama spremnost na žrtvovanje, u ime Boga Jedinog, za odbranu vrijednosti koje se ne smiju ničim i nipošto oskrnaviti: život, vjera, čast, porodica, imetak, domovina“.- Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski

Bajramski blagdani su vrijeme u kojem Plemeniti Gospodar daruje ljudima izuzetno raspoloženje i duševno zadovoljstvo. Osjećaj mira i zadovoljstva u našim dušama je doista veliki Božiji dar pa Mu se iskreno i s predanošću zahvaljujmo na toj blagodati, kao i na svemu što nam u danima Bajrama udjeljuje da bi nas učinio sretnim i da bi se naše stanje poboljšalo. I ne samo u danima Bajrama.

 „ Allaha, dželle šanuhu, molimo da nas prema najboljim rješenjima usmjeri, da svi ljudi uzmu pouku i da popravi naše stanje. Molimo Ga u ovim bajramskim danima, ispunjenim posebnim bereketom, da nas čvrsto veže uz sve naše zajedničke vrijedosti u dini-islamu i u našoj domovini.Molimo Allaha Uzvišenog da primi naše kurbane i da ih učini zalogom potpune sigurnosti i Pravog puta naše djece i naših porodica.Neka nas kurban približi našem Stvoritelju, ali i jedne drugima u familijama, među prijateljima i u našim komšilucima. – Vahid-ef. Fazlović, muftija tuzlanski

Naša stalna obaveza su slabi i nemoćni. Briga o njihovom stanju poseban je ispit za svakoga od nas i naš veliki emanet. Ostajemo spremni i požrtvovani da uvijek čuvamo ono što je pripadalo našim precima i što treba da bude naslijeđe naših potomaka.

Pročitajte...