Bajramski koncert hora “Lege Artis” zbog lošeg vremena prolongiran za srijedu

Zbog vremenskih neprilika veliki Bajramski koncert “Iz blizine srce sluti puhnut ce behar” biće održan drugi dan Kurban bajrama 21. 07. 2021. godine sa početkom u 20:45 na Trgu Slobode u Tuzli, umjesto večeras kako je to ranije najavjeno .
 
Gradski ansambl “Lege Artis” već dugi niz godina nastupa na koncertima u povodu velikih vjerskih praznika. Ove godine su se odlučili u saradnji sa Gradskom upravom i Centrom za kulturu Tuzla organizovati veliki Bajramski koncert na tuzlanskom Trgu slobode. Želja im je na ovaj način još jednom prikazati multikulturalnost Tuzle.

“Ideja za organizaciju ovog koncerta potekla je od članova mješovitog hora “Lege Artis”. Veliko je zadovoljstvo što je tu ideju kao kvalitetnu prepoznao gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović i odlučio se uključiti u njenu realizaciju. Posebno bogatstvo ovog koncerta ogleda se u činjenici da će kao solisti, koji će izvoditi islamsku duhovnu muziku, nastupiti pripadnici svih konfesija, članovi našeg hora. Na to smo posebno ponosni” – istakao je Jasmin Hasić, umjetnički rukovodilac hora Lege Artis”.

Jedinstvo različitosti je nešto po čemu je Tuzla prepoznatljiva i zbog toga je intencija Gradske uprave da ovakvi koncerti postati tradicija, ali i da se slični održavaju i za sve najvažnije katoličke, pravoslavne i jevrejske praznike.

“Mi u Tuzli njegujemo različitosti i na to smo posebno ponosni. Stoga sam i ideju iz “Lege Artisa” shvatio kao još jednu želju i intenciju da te različitosti i njihovu harmoniju u Tuzli, istaknemo. Mi ovdje, svi slavimo sve, i tako je oduvijek bilo. Bajramski koncert na kojem kao solisti nastupaju pripadnici svih konfesija, koji izvode islamsku duhovnu muziku, još je jedna potvrda te naše harmonije” – kazao je na press konferenciji gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Specijalni gost na Bajramskom koncertu biće Nedžad Salković, doajen bosanskohercegovačke pjesme, koji će se na Trgu slobode predstaviti svojim tradicionalnim bajramskim repertoarom.