Banovićani organizirali noćno sankanje

Veliki snijeg i zimski školski raspust pokazali su se kao odlična kombinacija za organizaciju noćnog sankanja koje je upriličeno sinoć u Banovićima. Mladi iz Udruženja BAUM pozvali su svoje sugrađane da se druže i uživaju na snijegu uz čaj i keksiće. Odziv je bio kažu oni i iznad očekivanja.

priredila Azra Mešić

Djeca, mladi, njihovi roditelji i roditelji njihovih roditelja, svi su se do duboko u noć družili na stazi kod banovićkog Islamskog centra.

– Ja sam došao sa sestrom i drugom, pa sankamo na lopaticama i sankama i lijepo to bude, kaže Ahmed Hasanagić i naglašava kako mu i pored niske temeperature zraka uopšte nije hladno.

Zbog brojnih obaveza koje imaju i odrasli i djeca danas, ne stižu svakodnevno uživati u zimskim radostima, a ove godine baš ima snijega, kaže Nina Šahbazović, koja je na sankanje dovela sedmogodišnjeg sina.

– Konačno je raspust. Došli smo na ovu manifestaciju, na sankanje. Čuli smo za to preko facebook stranice. Imamo tu da uzmemo čaj i kolačiće. Djeca su zadovoljna. Uživaju u aktivnostima koje su nam pripremili naši animatori, kaže Nina.

Poziv na sankanje sugrađanima su uputili mladi ljudi, članovi Udruženja BAUM. Dodatna motivacija su bili besplatni čaj i keksi.

– Sankanje smo organizovali u večernjim satima kako bismo privukli što više mladih i djece i pokrenuli ih na aktivnost. Sankanje su podržali organizacija World Vision i Općina Banovići, te brojni lokalni prijatelji i partneri Udruženja, naglašava za RTVTK Ademir Sarić, aktivista Udruženja BAUM.

Udruženje BAUM registrirano prije godinu i po, a prije pola godine dobili i prostorije za druženje.Tu su zajedno dočekali novu godinu.

– Imali smo podjelu paketića. Bio je Djeda Mraz. Djeca su dolazila. Slikala se s Djeda Mrazom. Imali su i svoje radionice. Crtali su, pojašnjava član BAUM-a David Todorović.

U proteklih šest mjeseci mladi iz BAUM-a su organizovali nekoliko edukativnih radionica i pokrenuli informativni portal. Na web adresi www.baum.ba svakodnevno izvještavaju o zbivanjima na području Banovića, sa naglaskom na primjere dobre prakse, promociju talentovanih mladih ljudi, koji su uspješni učenici i studenti, te lokalnih sportista.