Baraković: Kvalitet se vraća u visoko obrazovanje

Zastupnici Skupštine Tuzlanskog kantona jednoglasno su usvojili Zakon o visokom obrazovanju. Glavne izmjene se odnose na to da se u isti pravni okvir stavljaju sve visokoškolske ustanove u TK, a definisana su i pravila vezana za akreditaciju i licenciranje studijskih programa i visokoškolskih ustanova. Zakon predviđa i proglašenje Univerziteta u Tuzli ustanovom od značaja za TK.

Zakon o visokom obrazovanju TK predviđa i formiranje kantonalnog savjeta za visoko obrazovanje, a jedan od članova Savjeta bit će i predstavnik privrede. Zakonom se reguliše finansiranja Univerziteta u Tuzli, koji bi bio proglašen ustanovom od javnog značaja.

– Značajne izmjene i dopune Zakona su donešenje. Kvalitet se vraća u visoko obrazovanje. Riječi kao što su akreditacija, licenciranje, ponovo se stavlja u centar pažnje – naglašava Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

Zakon predviđa i da se visokoškolskim ustanovama koje nisu dobile institucionalnu akreditaciju oduzme licenca za rad, a o opravdanosti otvaranja novih visokoškolskih ustanova na TK u narednom periodu odlučivat će Skupština TK.

– Ovo je ono što smo mi obećavali prije nego što smo preuzeli odgovornost za vođenje TK. To je jedan drugačiji pogled na organizovanje visokog obrazovanja na TK. Prvo u Zakon smo integrisali i imamo zajedničke poglede na javni Univerzitet i na univerzitete u privatnom vlasništvu – ističe Dževad Hadžić, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a u Skupštini TK.

Zakon o visokom obrazovanju podržala je i opozicija u Skupštini TK, ističući da je važan za akademsku zajednicu, ali i za studente.

– Želimo da naglasimo da je kroz ovo zakonsko rješenje posebno uloga Univerzieta u Tuzli došla do izražaja , gdje je on proglašen institucijom od posebnog značaja za TK – dodaje Midhat Čaušević, zastupnik SDA u Skupštini TK.

Zastupnici u Skupštini TK podržali su i zahtjeve Koordinacije boračkih saveza TK, koje se odnose na hapšenja bivših pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine. Tako je prema nadležnim državnim institucijama i OHR-u upućen zaključak koji se odnosi na potrebu zaštite građana BiH, posebno onih koji se sumnjiče za navodne ratne zločine.