BBI banka podržava obnovu vakufske imovine u BiH

SARAJEVO, 2. marta (FENA) – Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa svojim većinskim osnivačem Islamskom razvojnom bankom (IDB) osigurala je specijalnu finansijsku liniju od 15 miliona KM za podršku vakufu i obnovu vakufske imovine u BiH.

– Kako vakufska imovina zbog svoje specifičnosti u današnje vrijeme nema lak pristup finansijama mi smo pronašli model kako da pomognemo da vakufi ne propadaju već da budu od koristi zajednici. Prvi takav projekat realizirali smo u saradnji sa Medžlisom Islamske zajednice u Mostaru, gdje je počela izgradnja Centra za stare osobe u Podveležju. Centar će osobama bez porodične zaštite, onima čija su djeca daleko van granica BiH, omogućiti da žive u svojoj zemlji i pod stručnom pažnjom zaposlenih u tom centru i pružiti im porodični ugođaj u njihovoj domovini. Sretni smo da smo uspjeli obezbjediti finansijsku liniju koja će i u budućnosti nastaviti da podržava ovakve i slične vakufske projekte – izjavio je predsjednik Uprave BBI Banke Amer Bukvić.

I vakufska imovina kao i svaka druga u Mostaru, tokom minulih stoljeća bila je izložena vremenskom propadanju, usljed finansijskih poteškoća prepuštena ruiniranju.

– Većina ranijih vakufnama odnosila se na vrijeme i okolnosti kada su podizani i utemeljeni vakufi. S punom širinom u pristupu i punom odgovornosti prema zahtjevima vremena Medžlis IZ Mostar je izradio planove za funkcionalnu revitaizacije vakufske imovine, zemljišta i prostora – kazao je predsjednik Medžlisa IZ Mostar Ramiz Jelovac.

Od pet planiranih, s različitom svrhom i funkcijom na različitim lokacijama u gradu i okolini, ovih dana Medžlis IZ Mostar počeo je sa realizacijom dva kapitalna projekta – izgradnjom Doma za stare osobe u Podveležju i izgradnjom administrativno-poslovno zgrade u Mostaru.

Ovaj investicijski projekat u svojoj naravi proteže se kroz nekoliko društveno kulturoloških segmenata, od kojih je najvažniji očuvanje i zaštita vakufske imovine. Projekat će biti realiziran na građevinskom zemljištu koje je proteklih denecija bilo potpuno zapušteno i bez ikakve društveno-javne uloge.

– Ovom prilikom pozvali bi sve zainteresirane  privredne organizacije, udruženja i druga pravna lica da investiranjem u izgradnju ovog centra unaprijed osiguraju i zakupe prostora koji će koristiti u budućnosti. U ovoj kategoriji finansijskog plana dosad imamo nekoliko zainteresiranih pravnih subjekata – ističe Jelovac.

Drugi projekat, izgradnja Centra za stare osobe u Podveležju, mogao bi biti višenamjenski koristan.

– Naime, poslije agresije na BiH u spaljenom Podveležju zbog činjenice da je centar sela, niz padinu, spušten za oko jedan kilometar izgrađena je potpuno nova džamija, dok su ruševine i ostaci stare džamije ostali netaknuti. Potaknuti idejom profesorice Dinke Pašić,  koja je jednoj usamljenoj starici u Mostaru izgradila malu kućicu, ali i činjenicom da se u posljednje vrijeme među muslimanima pojavljuje sve više staraca i starica bez porodične zaštite Medžlis IZ Mostar je izradio plan da u blizini stare džamije u Podveležju izgradi ovaj centar za stare osobe – pojasnio je Jelovac, saopćeno je iz BBI banke.

(RTVTK/FENA) E.F.

Pročitajte...