Behram-begova medresa gradi novi paviljon – Fali novca

Behrambegova medresa u Tuzli počela je graditi novi paviljon za smještaj učenica. Koncept internatske nastave zahtjeva stalni boravak svih učenika tokom radne sedmice u kompleksu Medrese, ali zbog velikog interesovanja za ovu školu s godinama je kapacitet postao premali. Radovi traju, a za završetak nedostaje novca.

novinar Azra Mešić

Novi paviljon Behram-begova medresa gradi na vlastitoj zemlji, uz već postojeći kompleks kako bi rasteretili sadašnji smještaj u kojemu u jednoj prostoriji spava po 10 i 15 učenica.

– Riješit ćemo tu jednu ponajveću slabost ovoga kompleksa Medrese i izjednačiti učenike i učenice. Dosad su zbog konfiguracije ovog terena učenici bili u povlaštenom položaju u odnosu na učenice, kaže Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese.

Do kraja ljeta, trebali bi biti završeni grubi radovi, a cijena izgradnje zajedno s unutarnjim radovima bit će oko milion i po konvertibilnih maraka. Islamska zajednica i Muftijstvo tuzlansko obezbijedili su dio novca, a ova škola se nada i pomoći privrednika i džematlija koji su i ranije pomagali njen rad.

– Da bismo zadržali ovaj kapacitet od 250 do 260 učenica mi smo jednostavno morali ići u ovaj projekat jer s obzirom da učenici ovdje borave 24 sata, treba im obezbijediti i druge sadržaje, za učenje i ostalo, pojašnjava direktor Hatunić.

Svake godine raste interes za upis u ovu Medresu kaže njen direktor, a da bi održali status najbolje rangirane srednje škole po kvalitetu u Tuzlanskom kantonu, ovaj je projekat bio neizbježan.

Pročitajte...