Beograd: Muzej afričke umjetnosti jedini takve vrste u regionu godišnje posjeti oko 4.500 ljudi

– Muzej afričke umjetnosti u Beogradu, sa oko 4.500 posjetilaca godišnje, prvi je i jedini muzej u regionu posvećen isključivo umjetničkom stvaralaštvu afričkog kontinenta, osnovan prije više od 40 godina sa ciljem približavanja kulture tog naroda zemljama tadašnje Jugoslavije.

Muzej je otvoren 1997. godine, kao 31. muzeološka institucija u Beogradu, a od ostalih muzeja ga izdvaja i sama istorija.

Ta istorija nesvrstane politike iz sedamdesetih godina je nešto što se pokazalo aktuelnim za razmatranje i u današnjem trenutku, objašnjava u razgovoru kustosica Muzeja Emilia Epštajn.

“Ona je u tom smislu bila specifična i tada – kao prvi muzej posvećen afričkim umetnostima sa ciljem povezivanja tada Jugoslovena sa mladim ili tek oslobođenim afričkim državama, ali danas vidimo i te kako i dalje da postoji značaj, kako tog istorijskog trenutka, ali takođe da se na različite načine ta vrsta saradnje u nekim drugim ili novim okvirima i dalje održava i ostvaruje”, navela je Epštajn.

Stalnu postavku Muzeja čine primjerci, prije svega, zapadnoafričke umjetnosti, a koju su formirali osnivači Muzeja – Veda Zagorac i Zdravko Pečar.

Tokom dvije decenije provedene u zapadnoj Africi, prvo kao novinar, a kasnije kao diplomata i jugoslovenski ambasador u sedam afričkih država, Zdravko Pečar je sa suprugom Vedom Zagorac stekao široko poznavanje afričke istorije, kulture i umjetnosti, koje je potkrepljeno negovanjem bliskih odnosa sa ljudima Afrike.

Po ulasku u Muzej, posjetioci mogu da vide čamac “boka” sa natpisom “Nyimpa kor ndzidzi – Čovjek ne može opstati sam”, koji je Zdravko Pečar dobio na poklon od šefa ribarskog sela Mankoadze u Gani 1975. godine.

U Muzeju se mogu vidjeti maske, skulpture, muzički instrumenti i autentični predmeti koji pripadaju kulturama naroda Bambara, Dogon, Marka, Malinke, Mosi, Bobo, Kisi, Baga, Dan, Gere, Senufo, Baule i Ašanti.

Od osnivanja, teško je reći koliko je bilo posjetilaca, ali okvirno Muzej, kaže Epštajn, godišnje posjeti oko 4.500 ljudi.

“Naravno da veliki broj ljudi možemo da podvedemo pod manifestaciju Afro festival, koji se uvek održava u trećoj nedelji juna i tada se najveći broj diplomatske, internacionalne, lokalne zajednice i turista okupi u samom muzeju na nekoj vrsti proslave afričke kulture, ali takođe veliki broj posetilaca su škole i definitivno postoji izrazit rast poseta među osnovnim školama, ali takođe i predškolskim ustanovama”, dodaje Epštajn.

Muzej krase i pokloni dobijani tokom godina. Najnoviji je dobijen u junu ove godine i to ambasade Maroka.

“U pitanju je sedlo tradicionalno izrađeno, sa detaljnim vezom, veoma interesantno i dalje se obrađuje sa ove muzejske strane, ali to je svakako jedan bitan i vredan poklon u ovom muzeju, pre svega zbog toga što je stalna postavka tako nekako bila osmišljena, posvećena inicijalno umetnostima zapadne Afrike. Tako da na ovaj način, dobijanjem poklona, na primer iz Maroka mi proširujemo kulturna dobra koja smo u mogućnosti da ponudimo našim posetiocima, a koja dolaze iz tog šireg regiona severne Afrike”, kazala je kustosica Muzeja.

Kako je rječ o jedinom muzeju ovakve vrste u regionu, postoji saradnja sa zemljama u regionu kako bi imale priliku da se upoznaju sa afričkom kulturom.

U okviru Muzeja afričke umjetnosti, osim stalne postavke, posjetioci trenutno mogu da vide i izložbu alžirsko-francuskog umjetnika Masinise Selmanija “Podjeljeni svjetovi”, Muzej organizuje i dječije radionice, kao i besplatne posjete za starije sugrađane, a dio je i manifestacija Noć muzeja i Noć istraživača.

U narednom periodu, biće postavljen i audio vodič kako bi se privukao veći broj pojedinačnih posjetilaca.