Beograd: Održan osmi protest protiv vlasti “Jedan od pet miliona”

– Građani su išli do Vlade Srbije gde su simbolično držali glasačke listiće na kojima je Aleksandar Vučić jedina opcija, a iznad čega je pisalo “Počelo je”

BEOGRAD (AA) – Nekoliko hiljada građana i večeras je protestovalo protiv vlasti pod sloganom “Jedan od pet miliona” u Beogradu, gde je ovo okupljanje održano osmu subotu zaredom, javlja Anadolu Agency (AA).

Građanima se prvo obratio profesor Fakulteta političkih nauka Čedomir Čupić, pozvavši sve koji pripadaju “eliti znanja da se pridruže građanima, jer se ne sme ćutati dok oluja samovoljnika ruši sve pred sobom”.

“Aleksandar Vučić vladavinu prava pretvorio je u vladavinu lične samovolje, vladu u lični poslušnički servis, a parlament u glasačku mašinu koja ima zadatak da njegovu samovolju ozakoni”, kazao je.

On je istakao da opozicione partije koje su podržale protest moraju da ponude ostavku Vučiću.
Sa time je saglasan i bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, koji je naveo da je Vučićeva ostavka neophodna da bi Srbija ponovo postala pravna država.

“Vučić je izneverio Ustav Srbije jer se meša u sve tri grane vlasti i odlučuje ko je prekršio zakon, a ko je nevin”, rekao je Ivošević, ocenivši da je Vučić kao potpredsednik Vlade Srbije “svojevremeno učestvovao u potpisivanju Briselskog sporazuma sa Prištinom, te da je sada dužan da objasni da li će Srbija priznati Kosovo”.

Ivošević je govorio i o penzionerima, koji će “ukoliko ne nađu pravdu pred domaćim sudovima, pravdu potražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu”.

Jedna od organizatora Jelena Anasonović rekla je da ih neće umiriti hapšenje nalogodavca za napad na novinara Milana Jovanovića, jer je to vlast znala od samog početka.

Ona je ponovila i da je jedan od njihovih zahteva smena ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanović, dodavši da ni posle sedam godina građani ne znaju o čemu pregovaraju Vučić i predsednik Kosova Hashim Thaci.

Posle govora okupljeni su krenuli u protestnu šetnju Makedonskom, Svetogorskom gde su ispred dnevnog lista “Politika” zalepili trake na kojima piše “Cenzurisano”.

Potom su nastavili do zgrade Radio-televizije Srbije gde su upalili baklje i zalepili plakate na kojima je logo javnog servisa, ali na ružičastoj podlozi, aludirajući na televiziju “Pink”, kao i trake “Cenzurisano” i “Počelo je”.

Sa kamiona, emitovan je ponovo poziv generalnom direktoru RTS Draganu Bujoševiću i glavnom i odgovornom uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da podnesu ostavke, jer su “javni servis pretvorili u partijski za svog gospodara Aleksandra Vučića”.

Zatim su prošli pored Skupštine Srbije, do Vlade Srbije gde su simbolično držali glasačke listiće na kojima je Aleksandar Vučić jedina opcija, a iznad čega je pisalo “Počelo je”, oni su tu zapalili baklje, a potom pozvali na sledeći protest naredne subote.

Okupljeni su tokom protesta uzvikivali “Vučiću, odlazi”, “Vučiću, lopove”.

Pročitajte...