Više od 22.000 “žutih prsluka” danas bilo na francuskim ulicama

– Do napetosti između demonstranata i policije došlo je u Toulousu i Nantesu. Protesti “žutih prsluka” održani su i ispred Evropskog parlamenta u Strazburgu

PARIZ (AA) – Stotine “žutih prsluka” i danas je izašlo na ulice Francuske izražavajući na ovaj način nezadovoljstvo vlastima predsjednika Emmanuela Macrona, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti “žutih prsluka” održavaju se 11. sedmicu zaredom širom Francuske. Danas su poduzete opsežne sigurnosne mjere.

Stotine demonstranata okupilo se u ulici Champs-Elysees i šetali su do trga Bastille. Uzvikivali su i slogane protiv vlade. Tokom šetnje nije bilo napetosti ali je došlo do nereda nakon dolaska na trg.

Policija je intervenisala na demonstrante koji su na njih bacali kamenje i flaše. Demonstranti su zapalili i barikade na trgu.

Druga grupa demonstranata marširala je do centra francuske prijestolnice. Još jedan dio demonstranata okupio se na trgu Republique.

U francuskom gradu Evreuxu, tokom protesta, zapaljeno je nekoliko automobila. Privedene su dvije osobe.

Do napetosti između demonstranata i policije došlo je u Toulousu i Nantesu. Protesti “žutih prsluka” održani su i ispred Evropskog parlamenta u Strazburgu.

Širom zemlje okupile su se 22.000 demonstranata, a samo u Parizu 2.500. Danas je širom Francuske bilo raspoređeno 80.000 policajaca. U Parizu su poduzete opsežne sigurnosne mjere.

Samo u Parizu je danas bilo mobilizirano 7.000 policajaca.

Franck Guegen (66) rekao je da “rade ali nemaju novca”.

Dvadesetogodišnja Victoire poručila je da bi Macron i Vlada trebali podnijeti ostavku.

Protesti “žutih prsluka” održavaju se 11. sedmicu zaredom širom Francuske. Više protesta planirano je danas u Parizu i drugim francuskim gradovima.

Planirano je da današnji protest počne na Champs-Elyseesu, mjestu nereda na ranijim protestima. Međutim, neke grupe planiraju održati proteste večeras na Place de la Republique u istočnom Parizu.

Na ulicama Francuske danas će biti raspoređeno oko 80.000 policajaca.

Protesti su počeli zbog povišenja poreza na gorivo, ali su prerasli u veliko nezadovoljstvo zbog ekonomske situacije u zemlji. Demonstranti zahtijevaju korjenite ekonomske i političke reforme.

Pročitajte...