Berton pozvao vlasti RS-a da priznaju bosanski jezik

SARAJEVO, 24. januara (FENA) – Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Bruce Berton ponovio je u izjavi za Fenu da od trenutka kada se pitanje naziva jezika za djecu bošnjačke nacionalnosti prvi put pojavilo u Republici Srpskoj Misija je upozoravala da se radi o diskriminaciji.

– Naš stav je jasan od samog početka – jezik bošnjačkog naroda je bosanski jezik. Ustavni sud BiH je to potvrdio navodeći da konstitutivni narodi imaju pravo da nazovu svoj jezik onako kako to žele – jasno je kazao Berton.

U izjavi za Fenu napomenuo je da obrazovanje ne treba biti politizirano, a vlasti i roditelji u cijeloj BiH trebaju djelovati u najboljem interesu djece.

– Misija apelira na vlasti Republike Srpske da riješe to pitanje što je prije moguće tako što će priznati bosanski jezik, kao što su to vlasti činile mnogo godina – zaključio je ambasador Berton.

Učenicima bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj u đačke knjižice umjesto predmeta bosanski jezik upisuje se “jezik bošnjačkog naroda”.

Borba roditelja za njihova prava traje već nekoliko godina unazad, a najnoviji primjer su đaci bošnjačke nacionalnosti koji ne pohađaju nastavu u područnoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” u Liplju kod Zvornika.

Njihovi roditelji su odlučni da djeca ne idu u školu dok se ne riješi pitanje maternjeg jezika, odnosno dok se u đačke knjižice ne počne upisivati bosanski jezik, a ne “jezik bošnjačkog naroda“.

Iz uprave škole i entitetskog resornog ministarstva i dalje tvrde da poštuju Ustav Republike Srpske. Iz Ministarstva prosvjete i kulture su naveli da je Ustavni sud BiH utvrdio da je odrednica jezik bošnjačkog naroda u skladu s Ustavom BiH.

(RTVTK/FENA) M.B.

Pročitajte...