Bh. košarkaš Amar Balić iz Italije: Shvatite ozbiljno ovu situaciju!

Bosanskohercegovački košarkaš Amar Balić trenutno živi u Napulju i član je kluba Kosta d orlando koji se takmiči u italijanskoj Seriji B. U razgovoru za “Avaz” govorio je o borbi s pandemijom koronavirusa.

– Stanje u Italiji je veoma alarmantno. Posljednjih pet dana od kako smo u karantinu ima preko 2.000 novih slučajeva zaraze i prosječno oko 200 umrlih. Nažalost, strah se počeo pojavljivati među ljudima što je i normalno kada vidimo sve ove podatke koje dobivamo svakodnevno – kaže Balić.

Ističe da je kretanje strogo zabranjeno.

– Imamo pravo da idemo samo do najbližeg supermarketa ili apoteke, sve ostalo je zatvoreno i blokirano. Svako ko hoće izaći iz kuće mora imati ispunjenu dozvolu i razlog zbog čega nije kući u tom trenutku. Ako policija zaključi da je to laž, sankcije su strašne. Kazne se kreću od 200 eura pa čak i do pritvora tako da su svi ozbiljno shvatili ovaj karantin – govori bh. košarkaš. 

Naglašava da se svi moraju pridržavati pravila.

– U kontaktu sam sa mnogim prijateljima širom Italije, jer na kraju krajeva sjediš u kući čitav dan i tako pomažemo jedni drugima da ovo što brže prođe. Apeliram ljudima u BiH da se paze i da shvate ozbiljno ovu situaciju kako se ne bi našli u našoj poziciji – riječi su našeg sagovornika.

Sva takmičenja su prekinuta, ne samo u Italiji već i širom svijeta.

– Svi mi jedva čekamo da se vratimo na parket, ali najbitnije je zdravlje pa sve ostalo – zaključuje Balić.

(RTVTK/AVAZ)