BH sedmica inženjerstva predstavila domaći respirator, jahtu i solarni brod

Treći dan BH sedmice inženjerstva koja se održava u Tuzli bio je posvećen energetskoj tranziciji Bosne i Hercegovine, obnovljivim izvorima energije i razvojnim potencijalima domaćih kompanija u oblasti proizvodnje medicinskih uređaja. BH sedmica inženjerstva ove godine se u većem dijelu održava online. Učestvuje ukupno 100 kompanija koje su za 20 tematskih cjelina delegirale ukupno 50 govorinika iz svih dijelova svijeta.

novinar Azra Mešić

Hidroakumalacije, vjetar i sunce ogromni su potencijali za prikupljanje energije u Bosni i Hercegovini. Njihovim korištenjem ne samo da će se smanjiti zagađenje, nego će se osigurati da cijena struje u potrošnji ostane na istom nivou. Ukoliko ne budemo razvijali ovaj sektor, suočit ćemo se sa sankcijama za izvoz, jer Evropska unija za 10 i više godina neće tolerisati apsolutnu proizvodnju iz uglja. Ovoj temi bila je posvećena jedna od današnjih panel diskusija na BH sedmici inženjerstva u Tuzli.

– Dakle, prvo što ćemo osjetiti je da će biti otežan izvoz iz termoelektrana na ugalj. Druga stvar, mi smo ipak potpisali neke ugovore vezano i za ekologiju oko sanacije blokova. Primjer je Elektrana u Ugljeviku gdje je investirano u osumporavanje, a cijena električne energije TE Ugljevik je odobreno da bude povećana za 6 do 7 posto za neke industrijske potrošače, kaže za RTVTK prof. dr. Mirza Kušljugić, profesor Univerziteta u Tuzli.

Razvojni put bosanskohercegovačke industrije jeste spor, ali odlično funkcionira u kriznim situacijama, zaključak je panel diskusije na kojoj su predstavljeni novi bh. prizvodi.

– U BiH smo vidjeli kad je došla pandemija, firme su same ne čekajući nikakvu naredbu, nikakav poziv, počele da prave zaštitne maske i dezinfekcione tunele i druga sredstva, a jedna od kompanija se ohrabrila i krenula u proizvodnju respiratora, podsjeća za dnevnik TK televizije Sead Jahić, predsjednik Udruženja mašinskih inženjera BiH i član Organizacionog odbora BH sedmice inženjerstva.

Treći dan BH sedmice inženjerstva obilježilo je predstavljanje respiratora iz Gradačca, jahti iz Viteza, solarnog broda s crnogorskog primorja, japanskih robota namijenjenih bosanskohercegovačkom tržištu i brojnih drugih tehnoloških rješenja koja unapređuju razvoj industrije. Za sutra je najavljen Sajam MADE IN BiH koji će se održati na online platformi.

Pročitajte...