Biden primio vakcinu protiv koronavirusa u prenosu uživo

– Novoizabrani predsednik SAD je kazao da nema razloga za brigu

NEWARK (AA) – Novoizabrani predsednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden primio je danas prvu dozu vakcine protiv koronavirusa tokom prenosa uživo, kao deo kampanje ubeđivanja građana da je imunizacija bezbedna, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je primio prvo dozu Pfizerove vakcine u bolnici nedaleko od njegovog doma u Delawaru, nekoliko sati nakon što je njegova supruga Jill Biden učinila isto. Oni su vakcinisani istog dana kada je počela distribucija vakcine kompanije Moderna.

Druga vakcina je takođe deo borbe protiv pandemije koronavirusa, koji je do sada odneo više od 317.000 života u Sjedinjenim Američkim Državama i otežala život širom sveta.

“Spreman sam”, rekao je Biden, odbivši opciju da broji do tri pre nego što primi vakcinu.

“Ovo radim da pokažem da ljudi treba da budu spremni kada vakcina bude dostupna. Nema razloga za brigu”, dodao je.

On je pohvalio medicinske radnike i ocenio da administracija predsednika Donalda Trumpa “zaslužuje zasluge zbog vakcine”.

Biden je pozvao Amerikance da nose maske tokom predstojećih božićnih praznika te da ne putuju ukoliko to nije neophodno.

Prvom talasu imunizacije protiv koronavirusa pridružili su se i visoki zvaničnici, kao što su Mike Pence, Nancy Pelosi i Mitch McConnell. Oni su takođe vakcine primili tokom live prenosa kao deo kampanje da se ubede Amerikanci da su vakcine bezbedne i efikasne uprkos postojećoj sumnji u to, pogotovo među republikancima.

Novoizabrana potpredsednica Kamala Harris i njen suprug će primiti prve doze sledeće nedelje.

U kampanji zasada ne učestvuje Trump, koji je prošle nedelje bio dalje od očiju javnosti. On je početkom meseca na Twitteru naveo da još nije zakazao vakcinaciju, ali da se “raduje tome kada za to dođe odgovarajuće vreme”. Iz Bele kuće su kazali da se još dogovara termin s njegovim doktorima.

Pročitajte...