Evropska unija odobrila BioNTech/Pfizer vakcine

– Von der Leyen rekla je da će vakcina biti dostupna za države članice u isto vreme i pod istim uslovima, kao i da će prve doze vakcine biti isporučene iz fabrike “Pfizera” u Belgiji u narednim danima

ANKARA (AA) – Evropska unija je danas odobrila uslovnu upotrebu vakcine protiv koronavirusa kompanija “BioNTech” i “Pfizer”, javlja Anadolu Agency (AA).

“Evropska agencija za lekove je proverila vakcinu i zaključeno je da je bezbedna i efikasna protiv koronavirusa. Na osnovu naučne procene, odobrili smo je za tržište EU”, rekla je predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na konferenciji na medije.

Odobrenje Evropske komisije došlo je nakon što je Agencija uslovno odobrila uslovnu upotrebu te vakcine u Evropskoj uniji.

Odobrenje Komisije neophodno je da bi vakcina bila distribuirana širom država članica EU.

Von der Leyen rekla je da će vakcina biti dostupna za države članice u isto vreme i pod istim uslovima, kao i da će prve doze vakcine biti isporučene iz fabrike “Pfizera” u Belgiji u narednim danima.

“Vakcinacija može da počne od 27, 28. i 29. decembra”, dodala je.

Kako je navela, još vakcina će biti odobreno ukoliko se pokažu bezbednim i efikasnim, a Agencija će dati svoje mišljenje o vakcini “Moderna” 6. januara.

“Veoma sam ponosna da su prve vakcine protiv koronavirusa pravi proizvod evropske inovacije”, zaključila je.

Pročitajte...