Biden: SAD “na korak” da završi povlačenje iz Afganistana do 31. augusta

– Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki je u utorak kazala da je Biden u razgovoru s čelnicima G7 tokom virtuelnog sastanka ranije tokom dana prenio da će se “naša misija u Kabulu završiti u skladu sa realizacijom naših ciljeva”

WASHINGTON (AA) – Američki predsjednik Joe Biden poručio je saveznicima u grupi G7 da su Sjedinjene Američke Države (SAD) “na korak” od okončanja povlačenja iz Afganistana do 31. augusta, roka koji je ranije odredila američka administracija, javlja Anadolu Agency (AA).

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki je u utorak kazala da je Biden u razgovoru s čelnicima G7 tokom virtuelnog sastanka ranije tokom dana prenio da će se “naša misija u Kabulu završiti u skladu sa realizacijom naših ciljeva”.

“Također je jasno kazao da svakim danom vođenja operacija na terenu povećavamo dodatni rizik našim trupama sve većim prijetnjama od ISIS-a, te da završetak misije do 31. augusta ovisi o stalnoj koordinaciji s talibanima, uključujući kontinuirani pristup na aerodrom za ljude koji će biti evakuisani”, rekla je Psaki, pritom misleći na afganistanski ogranak terorističke organizacije ISIS.

Dodala je da je “predsjednik zatražio od Pentagona i State Departmenta planove za nepredviđene situacije kako bi prilagodili vremenski okvir ako to bude potrebno”.

SAD je u bliskoj koordinaciji s talibanima kako bi olakšao evakuaciju Amerikanaca i Afganistanaca koji traže status izbjeglica.

Pentagon je ranije u utorak saopćio da je u posljednja 24 sata iz Afganistana evakuisano 12.700 ljudi u 37 vojnih aviona. Dodatnih 8.900 je otputovalo koalicijskim i partnerskim avionima.

Na današnjem hitnom sastanku održanom virtuelnim putem kojim je predsjedavala Velika Britanija, lideri G7 su zatražili od talibana da garantiraju siguran prolaz svim Afganistancima koji pokušavaju napustiti zemlju i nakon 31. augusta, odnosno roka koji je odredila američka administracija.

Grupa G7 naziv je za savjetodavni forum sedam najznačajnijih industrijskih država svijeta. Čine ga predsjednici država ili vlada SAD-a, Kanade, Japana, Njemačke, Italije, Francuske i Velike Britanije.

Iz talibanskog pokreta su ranije poručili da nakon 31. augusta u Afganistanu ne žele vidjeti strane snage i da ne namjeravaju produžavati taj rok za evakuaciju.

Talibani su nakon zauzimanja Kabula 15. augusta, preuzeli kontrolu u Afganistanu, a predsjednik i visoki zvaničnici napustili su zemlju.

Mnogi Afganistanci nakon toga odlučili su se na bijeg, uključujući civile koji su pomagali stranim vojnicima ili grupama i sada se plaše odmazde talibana.

Pročitajte...