BiH: Danas prikupljanje pomoći za nastradale u zemljotresu u Albaniji

– Saosjećanje spram ljudske patnje i odgovornosti za ljude u nevolji neodvojivi je dio našeg islamskog sistema vrijednosti, navode iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH

SARAJEVO (AA) – U svim džamijama u Bosni i Hercegovini i dijaspori danas će biti organizovano prikupljanje pomoći nastradalim u zemljotresu u Albaniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Razorni zemljotres koji je pogodio Albaniju prije nekoliko dana izazvao je tragične posljedice, ogromne materijalne štete kao i evidentnu humanitarnu krizu, koja se posebno manifestira u mjestima najviše pogođenim ovom prirodnom katastrofom.

“S obzirom da u prirodnim katastrofama institucije ne mogu pravovremeno reagirati u pružanju adekvatne pomoći nastradalom stanovništvu, neophodno je iskazati praktičnu solidarnost s građanima Albanije, koji su proteklih dana uz zebnju, strah i neprospavane noći, preživjeli tragične ljudske i materijalne gubitke”, navode iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Ističu da je saosjećanje spram ljudske patnje i odgovornosti za ljude u nevolji neodvojivi dio našeg islamskog sistema vrijednosti.

“Islamska zajednica se, s drugim organizacijama, blagovremeno uključila u pružanju pomoći stanovništvu pogođenom zemljotresom u Albaniji”, navode iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH.