BiH kreće u nabavku vakcina direktno od proizvođača: Koje vakcine stižu u BiH?

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija održao je sastanak sa entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem o nabavci vakcina protiv koronavirusa prilikom čega je dogovoreno da se krene u direktnu nabavku. Na sastanku je sumirano koliko je BiH spremna za dolazak prvih vakcina i početak vakcinacije, a razgovarano je i o problemima koji su nastali u tom procesu, kao i poteškoćama koje su se javile u okviru dva mehanizma po kojima je BiH dogovorila dostavu vakcina.

Novinarka: Devleta Brkić

Nakon konstantnog pritiska javnosti zbog neizvjesnosti o dolasku vakcina protiv koronavirusa posredstvom COVAX mehanizma, vlast u BiH bila je primorana da razmisli o direktnoj nabavci od proizvođača. Predsjedavajući Vijeća ministara BIH Zoran Tegeltija nakon sastanka sa entiteskim premijerima, izjavio je da će zbog očiglednih problema u mehanizmima COVAX i EU, BiH krenuti i u proces direktnih nabavki vakcina sa njihovim proizvođačima. Proces direktne nabavke bit će pokrenut sa Pfizerom i ruskim proizvođačem, kao i proizvođačem vakcina iz Kine.

– U toku sutrašnjeg dana entiteti i Brčko distrikt BiH će iskazati svoje potrebe za sve ove vrste vakcine, izvan onih potreba koje smo dogovrili iz sistema COVAX i EU. Ministarstvo civilnih poslova će objediniti te zahtjeve i pokrenut ćemo i preko ambasada zemalja koje se tim bave i direktno od proizvođača, proceduru direktne nabavke ovih vakcina, kazao je Tegeltija.

Premijer FBiH Fadil Novalić istakao je da su u budžetu Federacije za 2021. godinu osigurana sredstva za nabavku vakcina protiv koronavirusa, te da novac ne predstavlja problem, već pristup vakcinama.

– Federacija je spremna finansijski platiti odmah vakcinu bilo koju, koja može doći ranije. Ali zna se da posredstvom mehanizma COVAX dolaze Moderna i Pfizer. U slobodnom aranžmanu kupovine preko države nam je bitno da smo zajedno u tome. U tom aranžmanu spremni smo kupiti Pfizer, rusku, kinesku, Johnson Johnson ili bilo koju drugu do koje budemo mogli doći zajednički, dodao je premijer Novalić.

Predsjednik Vlade entiteta Republike Srpske Radovan Višković istakao je da su veoma blizu rješenja nabavke ruske vakcine. Sastanku su prisustvovali i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, te ministar zdravlja entiteta Republike Srpske Alen Šeranić.

(RTVTK)

Pročitajte...