Zbog brojnih nepravilnosti CIK BiH poništio izbore u Srebrenici i Doboju

Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj korespodentnoj sjednici održanoj u Sarajevu donijela odluku o poništavanju izbora u Srebrenici i Doboju održanih 15. novembra 2020. godine. Podsjetimo, CIK je po službenoj dužnosti pokrenuo postupak 19. novembra, te su u Srebrenici utvrđene brojne izborne malverzacije. Ponovni izbori provode se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima.

Novinarka: Devleta Brkić

Sa šest glasova “za” i jednim “protiv” članovi CIK-a izglasali su da se ponište izbori na 26 redovnih biračkih mjesta i dva biračka mjesta u odsustvu u Osnovnoj izbornoj jedinici Srebrenica za nivo načelnika i Skupštine opštine Srebrenica. Utvrđeno je da je tokom glasanja u Srebrenci bilo nevažećih dokumenata, prebacivanja glasačkih listića, glasanja jedne osobe više puta, nuđenja novca biračima da ne prisustvuju glasanju, omogućavanja glasanja bez dokumenata. Zbog navedenih nepravilnosti, ali i brojnih drugih, glasanje će biti ponovljeno na 28 od 29 biračkih mjesta.

Alija Tabaković, kandidat za načelnika opština Srebrenica ispred koalicije “Moja adresa Srebrenica”, kazao nam je da je odluka CIK-a očekivana, budući da su i sami svjedočili brojnim nepravilnostima i neregularnostima na sam dan izbora.

– Mi nismo zadovoljni sa dijelom odluke koji se odnosi na poništavanje glasanja putem pošte, budući da je negdje oko 800 glasača koji su se prijavili u skladu sa zakonskim procedurama, nije dobilo na vrijeme izborni materijal, odnosno nije im na vrijeme ni poslat izborni materijal. To u konačnici ne samo da određuje ishod o pobjedniku izbora u Srebrenici, nego je nekorektno prema tim ljudima koji su učinili sve da ispoštuju zakonske procedure, a da im zbog nečijeg nemara izborni materijal nije dostavljen na vrijeme i nisu mogli ostvariti svoja Ustavom zagarantovana prava da biraju na izborima. Tako da ćemo kada dobijemo Odluku uputiit žalbu Apelacionom odjelu Suda BiH, kazao je Tabaković.

Tabaković je naglasio da će pratiti kako će se u budućnosti odvijati ovi procesi, te će u skladu s tim Inicijativa moja adresa Srebrenica donositi odluke koje će biti u interesu svih stanovnika Srebrenice, dodajući da očekuje da ponovljeni izbori prođu u fer i korektnoj atmosferi.

Ponovni izbori provest će se na osnovu istih kandidatskih listi i istih izvoda iz Centralnog biračkog spiska koji su korišteni na poništenim izborima. Izbori će biti održani na dan koji odredi Centralna izborna komisija BiH, a najkasnije 14 dana od dana pravosnažnosti odluke. Građani Srebrenice podijeljenog su mišljenja o odluci CIK-a BiH.

Anketa

Na današnjoj sjednici CIK BiH donijela je odluku i o poništavanju izbora na 89 redovnih biračkih mjesta za nivo gradonačelnika i Skupštine grada Doboj. Također, usvojena je i odluka o nemogućnosti preuzimanja mandata načelnika Općine Travnik zbog smrti kandidata Mirsada Pece, kojem je potvrđen mandat načelnika.

(RTVTK)

Pročitajte...