BiH usvojila standarde o kontroli kampilobaktera

Nakon što je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo izmjene i dopune Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, koje su usvojene na prijedlog Agencije za sigurnost hrane BiH uz podršku USAID/Sweden FARMA II Projekta, osigurana je kontrola bakterija iz roda Kampilobakter, jednog od najvećih uzročnika trovanja hranom u Evropi.

S obzirom da se kampilobakter najčešće dovodi u vezu s pilećim mesom, uspostavom ovog mikrobiološkog kriterija, koji je u EU počeo da se primjenjuje 1. januara 2018. godine, značajno se doprinosi poboljšanju sigurnosti proizvoda iz peradarskog sektora, te predstavlja još jedan pozitivni iskorak u procesu zagovaranja za otvaranje tržišta Evropske unije bosanskohercegovačkim peradarima, saopćeno je iz USAID/Sweden FARMA II Project.

Smatra se da je glavni put prijenosa ove bakterije na ljude upravo preko hrane, odnosno preko toplinski nedovoljno obrađenog pilećeg mesa u prvom redu, ali se ova bolest može prenijeti na ljude i preko neprokuhanog mlijeka i zagađene vode.

Podaci govore da je broj oboljelih ljudi povećan u posljednjih deset godina, zbog čega su u EU od ove godine stupili na snagu novi higijenski standardi zaštite.

Prihvaćenim izmjenama i dopunama Pravilnika, BiH je izjednačila svoj pravni okvir s Evropskom unijom. Njime se utvrđuju mikrobiološki kriteriji za određene mikroorganizme te provedbena pravila kojih se subjekti u poslovanju s hranom moraju pridržavati pri provođenju higijenskih mjera, te se osiguravaju kriteriji zaštite potrošača.

– Uvođenje kriterija higijene procesa za Campylobacter spp. u trupovima brojlera ima za cilj držanja kontaminacije trupova pod kontrolom tokom klanja. Donošenjem Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o mikrobiološkim kriterijima za hranu, BiH prati zakonodavstvo EU i osigurava usaglašenost propisa iz ove oblasti što omogućava pravne preduslove za zaštitu zdravlja potrošača i ravnopravan tretman domaćih proizvođača na tržištu – poručili su iz Agencije za sigurnost hrane BiH, navodi se u saopćenju.

(RTVTK/FENA) L.A.

Pročitajte...