Borovac: Primarni zadatak mora biti zaštita djece migranata

Posebno sam impresionirana humanošću i velikim naporima zdravstvenih radnika na području Unsko-sanskog kantona (USK), jer zaista čine sve kako bi pomogli migrantima i izbjeglicama. Svi su uključeni u proces pomoći tim ljudima, kako bi ih na najbolji način zaštitili od epidemija i bilo kakvih zaraznih bolesti – ocijenila je ministrica za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Semiha Borovac prilikom radne posjete Unsko-sanskom kantonu.

O situaciji s migrantima i izbjeglicama u ovom dijelu BiH, ministrica Borovac razgovarala je s predstavnicima kantonalne vlasti, međunarodnih organizacija i zdravstvenih ustanova.

-Posebnu pažnju usmjeravamo na zaštitu djece i njihovih prava. Do sada je u Bosnu i Hercegovinu ušlo oko 20.000 evidentiranih migranata, a među njima i 500 djece. Prema nekim informacijama, njih 60 je bez ikakve pratnje i primarni zadatak svih nas mora biti njihova zaštita. Radimo na tome da im osim humanitarne i zdravstvene pomoći, osiguramo i neku mogućnost daljeg obrazovanja – rekla je Borovac.

Ona je govorila i o načinima finansijske pomoći za rješavanje problematične situacije s migrantima i izbjeglicama u ovom dijelu BiH.

-Financijska pomoć od državnih organa nije obezbijeđena, u smislu da je sada država u budžetu za ovu godinu izdvojila neophodna sredstva. Tu je naravno pomoć Evropske unije, odnosno Evropske komisije koja je dala sredstva iz IPA fondova. Radi se o sredstvima u vrijednosti od oko 8,2 miliona eura, koja su predviđena za ovu situaciju u Bosni i Hercegovini – dodala je Borovac.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić istakao je kako je nakon nekoliko alarmantnih dana na području kantona, situacija s migrantima i izbjeglicama donekle stavljena pod kontrolu.

-Uključili smo sve aktere u rješavanje problema i možemo reći da polako vraćamo dostojanstvo i sigurnost građanima kantona, ali i osiguravamo humane životne uslove za brojne migrante i izbjeglice. Posebnu pažnju obraćamo na ranjive kategorije ljudi i zaista činimo sve da ovom situacijom upravljamo na najadekvatniji i najhumaniji način – istakao je Ružnić.

Borovac i Ružnić su osim nekoliko radnih sastanaka u Bihaću, obišli i privremeni prihvatni kamp “Sedra“ u Cazinu gdje borave migrantske porodice s djecom.

Pročitajte...