Borrell i Várhelyi: U Evropi nema mjesta za poricanje genocida

SARAJEVO, 10. jula (FENA) – Obilježavajući 26. godišnjicu genocida u Srebrenici, naša zajednička dužnost je da ga se zauvijek sjećamo. U nedjelju će biti ukopano još 19 žrtava. Poštujemo sjećanje na njih i na sve žrtve kao i one koji se još vode kao nestali. Dijelimo tugu sa njihovim porodicama i onima koji su preživjeli, čiji su životi zauvijek izmijenjeni.

To se kaže u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrella i evropskog komesara za proširenje Olivéra Várhelyija, u povodu godišnjice genocida u Srebrenici.

Kako naglašavaju, Evropa također nije zaboravila svoju vlastitu odgovornost zbog nemogućnosti da spriječi genocid u Srebrenici, jedan od najgorih zločina u modernoj evropskoj istoriji.

– Srebrenica bolno podsjeća sve nas na potrebu da se čvrsto i odlučno zalažemo za mir, ljudsko dostojanstvo i sve vrijednosti koje čine temelj naše unije. Služenje pravdi i izgradnja boljeg društva najbolji su načini sjećanja na one koji su sistematski i s namjerom ubijani. To je neophodan korak u radu na boljoj zajedničkoj budućnosti svih Evropljana.

Ne može biti nekažnjivosti. Genocid je genocid, bilo da je počinjen u Srebrenici ili negdje drugdje. Međunarodni sudovi, domaći sudovi u Bosni i Hercegovini i susjednim država trebaju i dalje pružati pravdu za sve žrtve ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, kao i za članove njihovih porodica. Mir se može graditi samo na pravdi- stoji u izjavi.

Borell i Várhelyi napominju da politički lideri na zapadnom Balkanu moraju voditi svojim primjerom priznavanjem onog što se dogodilo, odavanjem počasti žrtvama i istinskim promovisanjem pomirenja, sučeljavajući se s korijenima mržnje koji su doveli do genocida.

– U Evropi nema mjesta za poricanje genocida, revizionizam i veličanje ratnih zločinaca, koji su u suprotnosti s najosnovnijim evropskim vrijednostima. Pokušaji prekrajanja istorije su neprihvatljivi.

Od početka, Evropska unija je projekt usmjeren na prevladavanje tragedija iz prošlosti. Budućnost Bosne i Hercegovine je u tom zajedničkom projektu. Ostajemo snažno posvećeni pružanju podrške Bosni i Hercegovini u uspostavljanju društva usidrenog u pluralizmu, pravdi i ljudskom dostojanstvu te izgradnji zajedničke budućnosti u kojoj sukobi i okrutni zločini više nisu zamislivi – navodi se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika Josepa Borrella i komesara Olivéra Várhelyija, u povodu godišnjice genocida u Srebrenice, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Pročitajte...