Bosanci i Hercegovci nemaju dobre prehrambene navike

Bosanci i Hercegovci nemaju dobre prehrambene navike, kaže prof. dr Midhat Jašić. U svakodnevnoj ishrani uglavnom ne unose dovoljno sezonske i zdrave hrane – tako se voće i povrće rijetko nađe na njihovom meniju, rekao je Jašić.  Pokazali su to i rezultati velikog istraživanja o prehrambenim navikama bh. građana. O tome šta jedemo, i koliko prehrambene navike utiču na naš organizam, i pri tome uzrokuju zdravstvene probleme, profesor Jašić kaže,  da se većina grđana ne pridržava zdravih navika.

Prehrmabene navike ovise o više faktora, a prvi je nasljedni, a tu odmah i svakodnevne navike koje sve više prihvatamo. Tako prehrambene navike bh. građana ne pogoduju kvalitetnom zdravlju, kaže prof.dr Midhat Jašić. Kaže da mi u principu malo jedemo voće, ne pijemo dovoljno vode, te ne unosimo raznovrsnu hranu, kao što je sezonska, kaže Jašić.

Pored postojećih prehrambenih navika, identifikovana je nedovoljna fizička aktivnost, kaže prof. Jašić i dodaje da ako tome dodamo i malo sna, to sve ukupno utiče na radnu sposobnost ali i zdravlje. Međutim, postoji o ona strana na koju čovjek ne može uticati.

Kvalitet prehrane jedan je od faktora nastanka niza bolesti, poput dijabetesa, kardiovaskularnih i kancerogenih oboljenja, pojašnajva Jašić. Stres nas nekada primorava da više ili manje jedemo, te uglavnom posežemo za hranom koja nije zdrava, kaže Jašić.

 

Pročitajte...