Žene Srebrenice apeluju da vlasti da ubrzaju proces traženja nestalih

Žene Srebrenice i danas su na Trgu žrtva Srebrenice u Tuzli, mirnim okupljanjem podsjetile na sporost u procesu identifikacije i pronalaska masovih grobica sa posmrtnim ostacima ubijenih žrtava genocida. Naglašavaju i potrebu ažurijeg procesurianja ratnih zločinaca, koji su odgovorni za ono što se dogodilo 11. jula 1995. godine u Srebrenici.

Porodice žrtva napominju da je posljednjih mjeseci pažnja javnosti okupirana zakonom kojeg je donio bivši visoki predstavnik u BiH, a čije se odredbe odnose na zabranu negiranja genocida u Srebrenici. Političke tenzije koje su se dogodile u BiH nakon stupanja Zakona na snagu dodatno su usprile proces traženja nestalih.

– Sve se zna gdje su arhive, zna se gdje su grobnice, zna se ko je počinio to, samo da oni to otključaju i da se jednom stavi tačka na ovo sve i da se jednom jednostavno zadovolji pravda žrtvama – ističe Nura Begović, članica Udruženja “Žene Srebrenice”.

Bol sa majkama Srebrenice podjelile su i džematlije iz Pasaca, a imam ovog džemata Benjamin ef. Smajlović naglašava da ako zaboravimo Srebrenicu, zaboravljamo sebe.

– Mi moramo naučiti lekciju iz svoje prošlosti, da nam se prošlost ne bi ponovila u budućnosti – dodaje ef. Smajlović.

Nakon mimohoda u Čaršijskoj džamiji u Tuzli proučena je hatma za žrtve genocida u Srebrenici. Podsjećamo, u genocidu u Srebrenici ubijeno je više od 8 hiljada žrtava, a još uvijek se traga za njih oko hiljadu.