Bosna i Hercegovina obojena u zlatno

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” zvanično je krenulo sa ovogodišnjom kampanjom Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem kanceru pod sloganom „Odraz u ogledalu je budućnost. Ostvarimo je zajedno!“.

“Kampanju smo počeli na simboličan način, tj. osvjetljenjem značajnih građevina. Ovogodišnjoj kampanji podizanja svijesti poseban štih dali su gradovi Sarajevo, Tuzla, Mostar, Bihać, Zenica i Tešanj koji su obojeni u zlatno i ogrnuti zlatnom vrpcom u znak podrške djeci oboljeloj i liječenoj od raka dočekali septembar. Od građevina zlatne su postale Sarajevo – Vijećnica, Zgrada institucija BiH, Mostar – Stari Most, Bihać – Kantonalna i univerzitetska biblioteka Bihać i zvonik crkve Sv.Ante, Tuzla – zgrada Privredne komore TK, Zenica – Jalijski i Bilinpoljski most i Tešanj – Tvrđava”, saopšteno je iz ovog udruženja.

Cilj kampanje i jeste, prije svega, podići svijest bh. javnosti o problemima s kojima se susreću djeca oboljela i liječena od raka i njihove porodice, a fokus ovoseptembarske kampanje je na budućnosti oboljele djece i mladih, koji su liječeni u djetinjstvu.

“Budućnost je nešto što asocira na neizvjesnost, ali i nešto u što polažemo nade. Budućnost za djecu oboljelu od raka u trenutku uspostavljanja dijagnoze gubi obrise i nju zamjenjuje nada. Ovog Zlatnog septembra želimo zajedno s Vama graditi bolju budućnost za djecu oboljelu i liječenu od raka i njihove porodice u našoj zemlji. Želimo da svi zajedno damo obrise budućnosti naših najvećih heroja i da mi budemo njihov odraz u ogledalu. Kada se probude ujutro i pogledaju se da znaju da imaju nadu u nama, podršku, ljubav. Da podržavamo njihovu hrabrost. Da nisu ostali sami u borbi svog života sa neprijateljem zvanim rak”, dodaju u saopštenju.