BOSS: Mandat treba da pripada političkoj stranci

U povodu obaveze izmjene Izbornog zakona kako bi se obezbijedilo da stranački izborni mandat pripada političkoj stranci, u cilju sprečavanja brutalne parlamentarne korupcije i lično-interesne zloupotrebe mandata oglasila s Bosanska stranka. Na akciju poziva Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Međunarodna zajednica, putem Visokog predstavnika je dužna izmijeniti Izborni zakon, kako bi se obezbijedilo da stranački izborni mandat pripada političkoj stranci, u cilju sprečavanja  parlamentarne korupcije i lično-interesne zloupotrebe mandata, upozorava predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Ne može se očekivati od nemoralnih izabranih ili samostalnih poslanika da usvoje logične propise kojim bi se mogao oduzeti mandat ukoliko se zloupotrijebi u lično-interesne svrhe, te postoji obaveza Visokog predstavnika za nametanje zakonskih izmjena.

Izbornim zakonom propisano je da mandat pripada izabranom nosiocu mandata, a ne političkoj stranci čiji je kandidat, što je rezultiralo legalizacijom korupcije i  trgovine mandatima, smatraju u BOSS-u. Politička stranka, za koju su birači glasali, nema mogućnosti sankcionisati niti smijeniti nemoralne parlamentarce i time uticati na izvršavanje obaveza prema građanima.

Nedopustivo je nepostojanje zakonske odgovornosti za zloupotrebu i  trgovinu mandatima, te se mora uspostaviti funkcionalan mehanizam sankcionisanja nemoralnih parlamentaraca na svim nivoima vlasti, istakao je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Pročitajte...