Brašnjić: “Neće biti polaganja eksterne mature u Tuzlanskom kantonu”

Na današnjoj sjednici Vlada je utvrdila dopune Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju i Zakona o dopunama Zakona o srednjem obrazovanju i odgoju. Shodno dopunama zakona, predviđeno je da ukoliko je za vrijeme proglašenog stanja prirodne ili druge nesreće ili za vrijeme proglašenog vanrednog stanja, tokom nastavne godine došlo do prekida redovnog rada i funkcionisanja škole, ministar može donijeti odluku o odgađanju, neodržavanju ili drugačijoj organizaciji eksterne mature.

“Opredjeljenje Vlade Tuzlanskog kantona je da eksternih matura u osnovnim i srednjim školama za školsku 2019/2020. godinu neće biti. Dopune zakona sada idu u skupštinsku proceduru po hitnom postupku. Mi u suštini znamo kako će krajnja formulacija odluke izgledati jer je nemoguće organizirati eksterne mature u osnovnim i srednjim školama”, pojasnila je Ministrica obrazovanja i nauke TK Fahreta Brašnjić.

Resorna ministrica ističe da će polaganju ovakve vrste ispita moći pristupiti svi oni učenici kojima je ocjena potrebna zbog nastavka školovanja izvan Bosne i Hercegovine.

Pročitajte...