Brčanska vlada usvojila odluku o raspodjeli sredstava za pomoć privredi

Vlada Brčko distrikta BiH na izvanrednoj sjednici u utorak usvojila je Prijedlog odluke o izdvajanju novčanih sredstava po prigovorima pristiglima na temelju objavljene liste korisnika prvoga dijela Programa mjera za sanaciju šteta u gospodarskim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane koronavirusom.

Predstojnik Odjela za gospodarski razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da je od 31 prigovora pravnih subjekata 21 usvojen, dok su ostali odbijeni iz razloga što se nalaze na drugoj listi. Dodao je da ukupan iznos tih sredstava iznosi oko 30.000 maraka, priopćeno je iz Vlade Distrikta.

Vlada je usvojila i Prijedlog odluke o izdvajanju novčanih sredstava po Programu mjera za sanaciju šteta u gospodarskim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane koronavirusom.

“Kada je u pitanju druga odluka koja je bila na preispitivanju, podsjećam da je povjerenstvo koje je radilo na selekciji prijava koje su pristigle bilo pojačano predstavnicima Direkcije za financije i predstavnikom Inspektorata Brčko distrikta BiH”, kazao je Gudeljević.

Oni su, pojasnio je, ponovno pregledali sve te aplikacije i neznatno korigirali iznose koji su bili prvi put određeni.

“Ukupno je za te namjene izdvojeno 1.850.000 maraka. Kada sve zbrojimo, dobijemo da je 4.190.000 maraka izdvojeno za sanaciju šteta za treći mjesec temeljem programa koji je usvojila Vlada”, istaknuo je Gudeljević.

Dodao je da su tom odlukom riješeni svi oni koji su podnijeli zahtjeve i da će sva poduzeća, njih oko 2.250, dobiti novac koji je povjerenstvo prihvatilo kao iznose koji se uklapaju u kriterije Programa.

Gudeljević je najavio da će tijekom dana biti objavljen i javni poziv za poduzeća koja će se na temelju Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih stanjem prirodne nesreće zbog covida-19 u Brčko distriktu BiH, koji je Skupština Brčko distrikta BiH donijela, moći prijaviti kako bi se izvršilo subvencioniranje nastalih troškova i za četvrti mjesec.

“Za sve buduće mjesece mi ćemo raditi prema zakonu. Za treći i četvrti mjesec Vlada je novac osigurala iz vlastitih sredstava, ali s obzirom na to da još nismo proglasili prestanak pandemije u Distriktu i da Zakon predviđa određenu vrstu financiranja i 180 dana nakon prestanka ove situacije, vjerujemo da će i novac od Međunarodnog monetarnog fonda za saniranje šteta nastalih zbog koronavirusa biti iskorišten za te namjene”, ustvrdio je Gudeljević.

Pročitajte...