Brčko distrikt obilježio 19. rođendan

Svečana akademija u povodu 19. godišnjice uspostave Brčko distrikta Bosne i Hercegovine održana je u petak u brčanskom Domu kulture u nazočnosti međunarodnih dužnosnika, gostiju iz entitetskih i državnih institucija, predstavnika izvršne, zakonodavne i sudske vlasti te privrednog i kulturnog života Distrikta.

Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić kazao je tom prigodom kako je potrebna hrabrost i odlučnost kako bi se izgradilo povjerenje građana i institucija Distrikta putem donošenja zakona koji će biti od općih interesa.

– Nadam se da ćemo u vremenu koje je pred nama pokazati političku zrelost koja se od nas očekuje. Ona prije svega znači spremnost, ali i umijeće donošenja odluka koje su suštinski i sadržajno u funkciji ostvarivanja općih interesa – kazao je Milić.

Dodao je kako je za to potrebno samo istinsko razumijevanje njihove uloge u političkim procesima te razumijevanje stvarnih potreba građana Brčko distrikta.

Zamjenik gradonačelnika Anto Domić istaknuo je kako je Distrikt multietnička zajednica koja nosi određenu odgovornost i težinu upravljanja lokalnom zajednicom.

– Svečanosti su svakako i prilika da vidimo kako ćemo dalje i kako rješavati probleme koji su pred nama, posebno probleme koji se odnose na migracije i odlaske iz Brčkog i cijele BiH. Taj izazov je pred nama i s njim se treba uhvatiti u koštac – rekao je Domić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić kazao je kako Distrikt može i mora bolje, ustvrdivši da su ekonomski problemi rješivi.

– Prije 19 godina Distrikt je zakoračio u novo razdoblje, razdoblje obnove, izgradnje mira i zajedništva. Zbog takvog puta danas i proslavljamo dan tog početka. Istovremeno u ovom danu imamo priliku i ocijeniti gdje se nakon devetnaest godina nalazimo, koliko smo potencijala iskoristili. Distrikt može i mora bolje, trebaju nam nove politike, nove ideje i novi razvojni projekti. Građani od nas očekuju konkretne i hitne mjere koje će biti usmjerene ka prosperitetnijoj budućnosti – kazao je Kadrić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizora za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan koji je kazao kako će međunarodna zajednica biti partner Brčkog, ukoliko Distrikt uradi svoj dio posla.

– Tijekom sastanaka koje sam imao u Brčkom bio sam impresioniran liderima i njihovom spremnošću da se pozabave hitnim pitanjima s ciljem daljnjeg razvoja Distrikta. Raduje me što ću imati priliku surađivati s njima i pružit ću im podršku kako bi Brčko postalo bolje mjesto za građane. Također, ako Brčko uradi svoj dio posla međunarodna zajednica će biti njegov partner – poručio je supervizor Scanlan.

Svečanoj akademiji nazočio je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko koji je kazao kako je u Brčkom puno toga učinjeno, ali da treba još više raditi kako bi život svim građanima u toj lokalnoj zajednici bio još bolji, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta.

Pročitajte...