Britanci traže njemački pasoš zbog Brexita

U razdoblju nakon referenduma o Brexitu, održanog u junu 2016., broj britanskih državljana koji su zatražili njemački pasoš naglo se povećao, objavio je u srijedu Savezni ured za statistiku u Wiesbadenu.

– Godine 2017. 7.500 britanskih državljana upisano je u njemačku knjigu državljanstva, što je porast za 162 posto u usporedbi s 2016. kada smo također zabilježili porast posebno nakon juna – stoji u saopćenju Saveznog ureda za statistiku, prenosi Al Jazeera Balkans. 

Najveći dio tih zahtjeva otpada na državljane Velike Britanije koji već godinama žive u Njemačkoj.

Jedan dio međutim otpada i na britanske državljana jevrejskog porijekla čiji preci su nekada bili njemački državljani, koji su u jeku nacionalsocijalističkog režima bili prisiljeni napustiti Njemačku.

Tim građanima automatski pripada pravo na njemačko državljanstvo.

Ostali britanski državljani moraju ispuniti neke uvjete poput osmogodišnjeg boravka u Njemačkoj, poznavanja njemačkog jezika i dokaza da su se u stanju sami uzdržavati.

Toliko dugo dok je Velika Britanija u Evropskoj uniji Britanci se pri zahtjevu za njemačko državljanstvo ne moraju odreći svog britanskog državljanstva, što vrijedi za građane svih zemalja Evropske unije.

Istovremeno je i porastao broj njemačkih državljana s boravkom u Velikoj Britaniji koji su nakon referenduma o Brexitu preuzeli i državljanstvo Velike Britanije.

Pročitajte...