Brkić: Oboljeli od Corona virusa se bore za dah

Sa corona virusom i struka i građani bore se već mjesecima. Kako će naš organizam podnijeti prisustvo korona virusa često je pitanje na koje doktori još uvijek nemaju adekvatan odgovor… Neki imaju lakšu kliničku sliku, sa jedva primjetnim simptomima, dok neki jedva prežive. No, gotovo svaki oboljeli će vam reći da se borio za dah.

Devleta Brkić, novinarka RTV TK prebolovala je corona virus. Budući da je majka dvoje male djece, prva briga joj je bila da li je virus prenijela članovima porodice ili nekom od svojih kolega koji bi, mogli zaraziti svoje porodice… Kaže da osjećaj nije nimalo prijatan, jer je corona virus nepredvidiv.

– Vodila sam se sa tom blažom kliničkom slikom, koja je uključivala blažu upalu pluća. Nisam kašljala, nisam imala temperaturu, nisam osjećala nikakvu slabost, ali to jednostavno psihički nije nimalo lako, budući da taj osjećaj kada vi pokušavate da udahnete, kada se borite za taj dah a do pluća teško šta da dolazi nije nimalo prijatan – Devleta Brkić, novinarka RTV TK.

Infektolozi kažu da postoje slučajevi zaraze corona virusom, a da pacijenti nemaju nijednog simptoma. Kod lakših simptoma moguć je kašalj, blaga grlobolja, slabost, malaksalost, bolovi u kičmi, mučnina… Nasuprot tome su osobe sa izuzetno teškim simptomima…

– Gdje se bukvalno u roku od dva dana razvije izuzetno teška klinička slika, gdje imamo pacijente koji ne mogu ustati iz kreveta, koji imaju otežan dah, koji ne mogu doći uopšte do vazduha. To su te najteže kliničke slike – ističe Humera Porobić-Jahić, infektolog u Covid bolnici UKC-a Tuzla.

Od čega zavisi to kako će naš organizam podnijeti prisustvo korona virusa često je pitanje na koje doktori još uvijek nemaju adekvatan odgovor, ali se pretpostavlja da to ima veze sa imunim sistemom i genetikom. Ono sa čime se infektolzi slažu jeste da korona virus napada sve organe, a najviše pluća. U posljednje vrijeme pacijeti često kao prvu pomoć pri liječenju koriste antibiotike…

– Antibiotici u principu ne djeluju, ovo je virus, a antibiotici djeluju na bakterije i treba apelovati na gledatelje, na naše pacijente da ne uzimaju na svoju ruku antibiotike. Ako je lakši oblik, čak i srednje težak oblik posebno kod kuće ako se tretiraju tu antibiotici u većini slučajeva ne trebaju. Oni trebaju samo kada imamo superinfekciju bakterijsku – dodaje Porobić-Jahić.

Kolegica Devleta, bila je savjesna. Nosila masku, držala fizičku distancu, ali ipak se zarazila. Sada je još opreznija jer ne zna kako bi podnijela još jednu borbu za dah…

Pročitajte...