Broj zaraženih korona virusom u BiH i dalje raste

I dalje raste broj novoaraženih korona virusom u našoj zemlji. Novi slučajevi zabilježeni su u svim kantonima. U Bosni i Hercegovini je u posljednja 24 sata registrovano 320 slučajeva zaraze koronavirusom, a sedam osoba je preminulo, saopćeno je iz entitetskih zdravstvenih institucija i Brčko Distrikta. danas su na snagu stupila na snagu i nova naredba proširena odredbama za visoko obrazovanje.
Novi slučajevi zaraženih korona virusom registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH. Federalnom Zavodu za javno zdravstvo prijavljen je 1.241 uzorak, od kojih je 238 pozitivno na koronavirus. Prijavljen je jedan novi smrtni ishod zenske osobe iz Bugojna. Do sada je testirano ukupno 144.348 uzoraka, a virus je potvrđen kod 16.222 osobe. Na području Tuzlanskog kantona u posljednja 24 sata korona virus potvrđen je kod 18 osoba, a izvršeno je testiranje 250 uzoraka.
Od novozaraženih, njih 9 je sa područja Tuzle, tri iz Banovića, po dvije su sa područja Kladnja i Lukavca, te po jedna osoba iz Čelića i Gradačca. Trenutno su aktivno zaražene 233 osobe, od čega je 39 hospitalizovano, pet je na respiratoru, a ostali su u kućnoj izolaciji.
Od početka epidemije do danas, u TK je ukupno pozitivnih 3.226, oporavilo se 2.842 osobe, a zabilježeno je 150 smrtnih slučajeva.
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva sagledao je kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu naredbu i preporuke koje su od danas u primjeni. Ranije naredbe produžene su za 14 dana, a mjere koje se primjenjuju u drugim obrazovnim ustanovama i u školama proširene su novom naredbom u dijelu koji se tiče visokog obrazovanja. Nastava na fakultetima u novoj akademskoj godini, odvijat će se uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera za prevenciju COVID-19. Okupljanje osoblja i studenata su jedino dopušteni tamo, gdje je to neophodno, za izvođenje nastave i ocjenjivanje, u manjim grupama i uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera. Nastava na fakultetima gdje god je moguće treba se održavati online.
Svaka obrazovna ustanova na području kantona mora imati krizni plan pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i imenovan operativni tim za praćenje implementacije kriznog plana. I dalje je obavezno nošenje zaštitnih maski u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru, ukoliko na otvorenom prostoru nije moguće održavati fizičku distancu od dva metra između osoba. Naredbom se “dozvoljava kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije. Stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da zbog COVID-19 epidemiološke situacije izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja, navodi se između ostalog u naredbama kriznog štaba.

Pročitajte...