Bruto društveni proizvod /BDP/ u BiH ove godine past će za 4,6 odsto

Bruto društveni proizvod  u Bosni i Hercegovini ove godine past će za 4,6 odsto zbog krize izazvane pandemijom koronavirusam podaci su Centralne banke Bosne i Hercegovine. O uticaju pada bruto društvenog proizvoda na našu ekonomiju razgovarali smo sa ekonomski analitičarom Admirom Čavalićem.

Autor: Avdo Mešanović

Prema predviđanjima  centralne banke Bosne i Hercegovine, bruto društveni proizvod u BIH past će za 4.6 odsto. Glavni razlog pada je kriza izazvana pamndemijom koronavirusa. Kako je istakao Admir Čavalić pad BDP-A sa sobom nosi niz negativnih posljedica.

U kontekstu BIH doći će do povećanja broja nezaposlenih. Procjena je da je u 2020 godini bruto ukupno oko 30.000 nezapolenih. To će dalje uslovljavati budžetske nestabilnosti, generalno izostanak određenih socijalnih usluga, socijalnih davanja ili naglog narušavanja kvaliteta istih. I ono što je najvažnije u kontekstu BIH je narušavanje opšteg standarda, dolazi do stagnacije realnih nadnica ili ukidanja perspektiva rasta istih a sa druge strane ostaju ovi životni troškovi što stvara dodatni jaz pritisak i generalno pritisak na građane naše zemlje i privredu.

Prema riječima Čavalića kriza izazvna pandemijom je vrlo specifična a njena neizvjesnost vodi do toga da će doći do pada investicija u privredi i pada potrošnje.

Nadam se da će praznično ushićenje razvoju tog potrošačkog optimizma, ali manje potrošnje,manje investicija znači ekonomsku stagnaciju,dalju recesiju i generalno blokadu ekonomskih procesa. Teško je sada motivisati građane i ohrabriti privrednike da to rade kada nemamo konačni ishod čitave ove priče. Ne znamo kako će vakcine djelovati,dali će normalizovati ekonomiju i društvo i 2021 godina je u tom smilsu apsolutno neizvjesna.

Prema istraživanjima kriza izazvana pandemijom u ekonomskom smislu najviše će se odraziti na mikrobiznise i obrte. Iz tog razloga ekonomski stručnjaci naglašavaju da je kupovina domaćih proizvoda i jačanje lokalne zajednice od presudnog  značaja.

Ono na što upozoravam,genralno njabolje je spustit to na lokalne nivoe. Dakle ako već hoćete da kupujete nešto domaće, kupujte lokalno tako jačate lokalnu zajednicu. Dakle ta priča o potrošačkom etnocentrizmu istraživanja pokazuju najviše rezultat daje na lokalnom nivou, pomažete obrtima, fizičkim licima, mikrobiznisima i slično kojima podrška u ovom trenutku najpotrebnija jer sva relevantna istraživanja pokazuju da će oni sav teret krize podnijeti.

2021 godina će biti izazovna godina, godina štednje, godina  kada se konsoliduju budžeti. Oporavak od krize izazvane pandemijom može se  očekivati  u 2022 godini ističe Čavalić.