Budimpešta: Potpisan Memorandum na realizaciji projekta rudnika i TE Kamengrad kod Sanskog Mosta

– Projekat je procijenjene kapitalne vrijednosti od oko 500 miliona eura

SARAJEVO (AA) – Memorandum o saradnji na realizaciji projekta rudnik i termoelektrana Kamengrad u Sanskom Mostu, između kineske kompanije CEEC i BiH kompanije Lager, procijenjene kapitalne vrijednosti od oko 500 miliona eura potpisan je danas u Budimpešti, u okviru 6. Samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom NR Kine (16+1), javlja Anadolu Agency (AA).

Predviđeno je da termoelektrana ima dva bloka po 215 MW jačine a njenoj izgradnjom riješilo bi se pitanje plasmana mrkog uglja i pokretanja jamskih kopova. Pokretanje proizvodnje rudnika i proizvodnje električne energije TE Kamengrad predstavlja jednu od najvećih poslijeratnih investicija u BiH, čija realizacija će značajno doprinijeti ekonomskom razvoju zemlje. Investitor China Energy Group najveća kineska grupacija koja realizira projekte iz energetskog sektora širom svijeta.

Memorandum su potpisali predsjednik kineske grupacije China Energy Group Ding Yanzhang i izvršni direktor kompanije Lager doo Posušje Dragan Stipić, a osim ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka  Šarovića, prisutni su bili i predstavnici FIPA-e i drugih kineskih kompanija.

Pročitajte...