Merkel pozvala SPD na pregovore o formiranju koalicione vlade

– Spremni smo za pregovore sa SPD-om i svjesni smo da to podrazumijevanje postizanje kompromisa, poručila je njemačka kancelarka i čelnica kršćanskog bloka CDU/CSU Angela Merkel

BERLIN (AA) – Njemačka kancelarka i čelnica kršćanskog bloka CDU/CSU Angela Merkel pozvala je danas lidere Socijaldemokratske partije (SPD) da pristupe preliminarnim pregovorima o formiranju velike konzervativno-ljevičarske koalicije, javlja Anadolu Agency (AA).

Merkel je u Berlinu izjavila da je Njemačkoj potrebna stabilna vlada kako bi se suočila sa izazovima.

“Spremni smo za pregovore sa SPD-om i svjesni smo da to podrazumijevanje postizanje kompromisa“, poručila je Merkel sedmicu nakon što su propali pregovori CDU/CSU-a sa liberalnom Slobodnom demokratskom partijom (FDP) i pokretom Zelenih.

Parlamentarni izbori u Njemačkoj održani su 24. septembra, a još uvijek nije postignut dogovor o formiranju koalicione vlade. Niti jedna stranka nema dovoljno parlamentaraca za samostalnu vladu.

Predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier je pozvao lidere Demokratske kršćanske unije (CDU), njene bavarske sestrinske Kršćanske socijalne Unije (CSU) i SPD-a da pregovorima riješe političku krizu.

Predsjednik SPD-a Martin Schulz u petak je poručio da je ta politička opcija svjesna odgovornosti koju ima u ovoj situaciji i da će se u skladi s tim i ponašati. Neposredno nakon izbora kazao je da neće ulaziti u koaliciju sa dosadašnjim partnerima CDU/CSU-a.

Obje opcije i CDU/CSU i SPD su na septembarskim izborima doživjele veliki gubitak podrške birača, a iz SPD-a smatraju da ih je slabog rezultata koštalo upravo koaliranje sa Merkel.

Pročitajte...