Bukvarević: Poštujem svakog borca

Ja sam tri puta bio na razgovorima u kampu, obavio sam pojedinačne razgovore najmanje s njih desetak. Išao sam na noge borcima u 12 općina i pozivao načelnike da učestvuju u razgovorima. Ne znam zašto je njima problem da poštuju institucije države i da dođu u Vladu na razgovore. Razgovor sa 50 do 100 ljudi rijetko kad može rezultirati nekim dogovorom.

Ovo je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” izjavio federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, odgovarajući na pitanje “zašto ne želi s borcima razgovarati u kampu u kojem protestuju”.

Također je demantirao da je ikad izjavio da su u kampu pred zgradom Vlade Federacije BiH “neki kuhari, a ne borci”.

– Vidio sam da mediji pišu o tome, ali takvo nešto nikad nisam izjavio. Neko je zloupotrijebio moje ime nakon sastanaka koje sam imao sa predstavnicima boraca. Ja poštujem svakog borca – naglasio je.

Navodi da u kampu ima vojnih penzionera, ima jedan broj onih koji su izašli iz oružanih snaga i dobili 10.000 maraka.

– Ima i dio boraca koji su zaista u stanju potrebe i sve što ovo ministarstvo radi je da se pokuša njima pomoći. Znači, stav Ministarstva je da se pomogne ovim ljudima, a oni traže dodatak za sve borce – rekao je Bukvarević.

Komentirajući navode da se dio boraca povukao s protesta, jer je navodno postignut sporazum s predstavnicima iz 12 općina, odnosno da očekuju da borci koji nemaju primanja od 1. septembra počnu primati 220 maraka, ministar je rekao da je to pogrešna informacija, a “neki je plasiraju kako im odgovara”.

– Mi smo načelnike pozvali da se uključe i pomognu, posebno kada je riječ o utvrđivanju kriterija za raspodjelu sredstava po sporazumu Vlade FBiH i boračkih udruženja. Ove godine ćemo imati oko sedam miliona KM, koje ćemo dijeliti na osnovu javnog poziva. Naša želja je da prioritet budu demobilisani borci u stanju potrebe i rekli smo da će naknada biti do 25 odsto prosječne plaće, u skladu s brojem prijavljenih. Ovo se odnosi na cijelu teritoriju FBiH – rekao je Bukvarević za “Oslobođenje”.

(RTVTK/FENA) F.F.

Pročitajte...