Bukvarević: Prioriteti su zakoni o boračkim udruženjima i o demobilisanim borcima

Hitno usvajanje Zakona o boračkim udruženjima od posebnog društvenog značaja i stavljanje u parlamentarnu proceduru Nacrta zakona o pravima demobilisanih boraca, zaključci su  sastanka federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salke Bukvarevića s premijerom Bosansko-podrinjskog kantona Emirom Okovićem, kantonalnim ministrom za boračka pitanja Enizom Halilovićem i predstavnicima općina i boračkih udruženja.

U izvještaju o radu tog ministarstva u 2017. godini, izneseni su podaci o godišnjem obračunu ličnih i porodičnih invalidnina za korisnike s područja Bosansko-podrinjskog kantona. Riječ je o 606 ratnih vojnih invalida i 784 porodice poginulih za koje je doznačeno ukupno 4.697.615,55 KM, te novčanim naknadama za 61 dobitnika najvećih ratnih priznanja iz tog kantona u iznosu od 200.827,48 KM.

Kao i na prethodnim, najvažniji zaključak današnjeg sastanka jeste da sva otvorena pitanja i zahtjevi iz oblasti boračko-invalidske zaštite budu rješavani kroz dijalog u nadležnim institucijama općina, kantona, Federacije BiH i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, prenosi Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Pročitajte...